OŠTRI REZOVI

BORIS VLAŠIĆ Najveća molitva mora biti da vjera ne određuje sadržaj znanosti, kreacionizam mora ostati izvan sustava obrazovanja

 Goran Mehkek/EPH

Jesus, Mary & Joseph! Kako se to dogodilo?

“Čini se da do sada teorija evolucije nije ponudila konačna rješenja, što nam i dalje ostavlja prostor za Boga kao dizajnera. Što, drugim riječima, znači da je opcija Bog i dalje otvorena (tj. najvjerojatnija).” Tako je ministar znanosti i obrazovanja Predrag Šustar napisao u znanstvenom radu objavljenom prije tri godine za riječki teološki časopis.

Dobro, ministar koristi izraz najvjerojatnija opcija. Ne zaklinje se sto posto, ostavlja šansu. Nije najbolje rješenje, ni za koga. Naime, pravi vjernici ne ostavljaju mjesto sumnji. Mi drugi, isto tako. Jednostavno, nisu nam dobre fore da ako ne znamo ništa bolje, onda vjerujemo da je Bog. I da sve objašnjavamo njegovim postojanjem, a to je prvo što ne možemo utvrditi.

Civilizacija je do sada napredovala zahvaljujući znanosti. Ne zahvaljujući molitvi. Nitko tko se molio nije uspio preplivati do druge obale, ali mnogi koji su mahali ručicama i nogama su uspjeli.

Sigurno ne zbog Boga. Ministar je proveo godine učeći, sve što zna nije saznao zahvaljujući molitvi nego radu. Religija se kompromitirala puno više nego znanost. Christopher Hitchens je nebrojeno puta ustvrdio da je religija nemoralna. I mnogi drugi.

Nemoralno je tvrditi da se grijesi mogu okajati. Nemoralno je nekome tvrditi da mora voljeti druge, ako to ne može. Nemoralno je pripisivati krivnju, tjerati nekoga da cijeli život provede u smrtnom strahu pred srdžbom koja će se jednom pojaviti. Nemoralno je tretirati žene kao sluge, osuđene na patnju, krv i bol. Nemoralno je za sve što se ne može objasniti u životu pripisati zasluge Bogu i tvrditi da je riječ o njegovoj volji. Kakva, čija volja može stajati iza dječjeg plača u ratu?

Za sve što ne znam objasniti u životu, pored cijele znanosti koju mogu pozvati u pomoć, Googlea samog, zasluge treba pripisati Bogu. Tko je Bog, kada ga je vidio i o čemu su razgovarali, nije važno, važno je da je Bog iza svega i da sve što imamo i zašto postojimo treba pripisati Bogu. Ili, kao što je ljutito rekao Vlado, vjernici misle da je svijet stvorio Bog ili tamo neki Petar, nije važno. Važno je da nije evolucijom.

Naravno da ministar zna da je Katolička crkva kojoj on pripada ipak priznala evoluciju. Učinio je to i sam Papa kada je ne tako davno izjavio da Bog nije mađioničar.

Oprezni će reći da je ministrova teza intrigantna. Profesor P. kaže da je kreacionizam moguća, ali ekstravagantna teza u suvremenoj diskusiji i sam ministar će se rado upustiti u raspravu o Bogu, ali je sada, kada je i to isplivalo na površinu, prilično važno znati da njegov privatan stav o vjeri neće utjecati na obrazovanje.

Jednostavno, djeci ne smijemo lagati. Vjerojatno nema većeg grijeha i vjerojatno će mnogi vjernik pomisliti isto, ali djeca uistinu zaslužuju znati sve dobro čemu ih možemo podučiti. Ne mogu se vraćati unazad. Ne mogu, zato što imaju generacije zatucanih ispred sebe biti osuđeni na paljenje vatre u pećinama, samo zato što tako nalaže vjera. Jer onda nikada neće pronaći lijek protiv raka. I nikada neće naučiti letjeti. U svakom smislu. Oni jednostavno moraju biti iznad svega, svih stavova, podjela, drukčijih mišljenja, niskih strasti, mržnje i prkosa. Njihovo pravo na znanje mora biti iznad svih prava. To je ono što ministar obrazovanja mora osigurati. Čak i kao najveći vjernik. Ili baš zato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:33