Branitelju obnovljeno suđenje zbog neubrojivosti

ZADAR - Bivši čuvar zatvora u Zadru Ivo Mitrović zvani Jovo (54) u petak je sjeo na optuženičku klupu Županijskog suda u Zadru gdje mu je nakon deset godina ponovno počelo suđenje za pokušaj ubojstva zadarskog ugostitelja Svetimira Brzoje Škele (52).



Iako je Mitrović 2003. godine pravomoćno osuđen na zatvorsku kazne zajedno sa supočiniteljima Stankom Šarićem (56) i njegovim sinom Ivicom (31), Vrhovni sud uvažio je zahtjev njegovog odvjetnika Marka Marinovića za obnovom postupka. Dok su Stanko Šarić, koji je osuđen na 4.9 godina zatvora kao i Mitrović, te Šarićev sin Ivica, koji je dobio četiri godine, već služili kaznu, Marinović je Vrhovnom sudu dostavio nalaze i mišljenje zadarskog psihijatra, sudskog vještaka Emila Žanpere, prema kojem je Mitrović u vrijeme počinjenja djela bio neubrojiv. Nakon provedenih izvida, Vrhovni sud je donio rješenje o obnovi postupka.



- Ne sjećam da sam to učinio - kazao je u petak Mitrović opovrgnuvši kazneno djelo počinjeno u listopadu oko 23.30 sati u kafiću "Škele" na predjelu Ploče u Zadru. Toga dana trojica su optuženih vikali i razbijali čaše, zbog čega je na poziv Svetimira Brzoje intervenirala policija. Bučna trojka je napustila kafić, no ubrzo su se vratili da se obračunaju s Brzojom koji je zvao policiju. Udarali su ga najprije šakama, a kada je pobjegao iza šanka, sustigli su ga i po glavi ga udarili pivskom bocom. Kada je pao, nastavili su ga tući nogama, a Ive Mitrović ga je udario metalnom šipkom po glavi, zbog čega mu je pukla lubanja. Kako je u sudnici naglašeno, preživio je samo zahvaljujući brzoj liječničkoj intervenciji.



Mitrović je danas umirovljeni branitelj Domovinskog rata, u kojem je bio od 1991. do 1992. godine, dok je prethodno radio u pritvoru zatvora u Zadru. Prije počinjenja djela umirovljen je zbog PTSP-a.



Iako su u petak ponovno iznesena vještačenja četiri vještaka psihijatrijske struke, zatraženo je novo kombinirano vještačenje jer su psihijatri dr. Borben Uglešić i dr. Denis Sabljar utvrdili da je Mitrović bio smanjeno ubrojiv dok su dr. Vera Folnegović Šmalc i dr. dr. Giuliano Ljubičić ocijenili da je Mitrović bio neubrojiv.



Božana Sviličić/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 10:28