Brat slučajno ubio sestru iz lovačke puške

DONJI ANDRIJEVCI - Još je jedna dječja igra oružjem završila tragično: 13-godišnju djevojčicu iz Donjih Andrijevaca, mjesta nedaleko od Slavonskog Broda, u četvrtak oko 23 sata pucnjem iz lovačkog karabina u njihovoj obiteljskoj kući ubio je 15-godišnji brat, pokazali su prvi podaci očevida. Prema riječima istražnog suca Mirka Svirčevića, maloljetni dječak igrao se puškom, a sestra ga je pritom htjela fotografirati.    


rubrike

CRNA KRONIKA
Više iz

- Na žalost, puška je opalila, a djevojčica je od zadobivene rane u vratu na mjestu preminula - rekao je sudac Svirčević.



Nagađanja susjeda kako je lovački karabin bio u dijelovima, a djeca su ga u trenutku tragedije pokušavala sastaviti, sudac je demantirao izjavom da je puška bila sastavljena, samo je zatvarač bio odvojen od nje.



- Dječak je pronašao zatvarač i pušku, ubacio ga u ležište, no zatvarač se zaglavio i došlo je do samoopaljenja, nažalost, s tragičnim posljedicama - rekao je sudac te istaknuo da je riječ o ubojstvu iz nehaja.



Samo jedan mali trenutak nepažnje odraslih bio je dovoljan da se dogodi tragedija i stubokom promijeni život jedne obitelji. U selu šok, suze i nevjerica. - Nemamo što pričati. Pustite nas na miru - bilo je sve što je kroz odškrinut prozor novinarima rekao stariji brat nesretno preminule djevojčice.



Prema pričanju susjeda okupljenih ispred njihova obiteljskog praga, on je u trenutku nesreće bio u selu, a najmlađi brat i majka su spavali.  



- Čuli smo da su u trenutku nesreće u sobi bili djevojčica i njezin godinu i pol stariji brat koji je, kad je puška opalila, zvao pomoć. Nažalost, nije joj bilo spasa, a bila je tako dobra i mila. Dobra učenica, pristojna - ispričali su potreseni susjedi.



Tuga se danas uvukla i u klupe donjoandrijevačke osnovne škole u kojoj je nesretno stradala djevojčica upravo završavala osmi razred. Bila je, kažu u školi, vrlo dobra učenica, uvijek mirna, vesela i pristojna.



Lovački karabin, zbog kojega je nesretnim slučajem izgubila  život, vlasništvo je njezina oca koji je bio lovac, a u vrijeme tragedije nalazio se na privremenom radu u Njemačkoj. Gdje je otac držao pušku i kako je dječak došao do nje, danas nam nitko nije znao reći.  



- Beskrajno sam tužan. Užasavaju me takve tragedije, ali me ne iznenađuju - komentirao je  donjoandrijevačku tragediju  sociolog kriminalistike Renato Matić koji smatra kako je krajnji tren da država pooštri kriterije za držanje oružja.  



- Želimo li se razvijati u humanom smislu, sve oružje, kao izrazito ubojito sredstvo, treba staviti pod kontrolu - istaknuo je Matić.



Psihologinja Majda Rijavec, profesorica na Učiteljskom fakultetu, rekla je da roditelji najčešće olako gledaju na problem prisutnosti oružja u kući.



- Svi zaboravljaju da djecu oružje itekako privlači, pogotovo danas kad je sveprisutno. Nekad je bila rijetkost imati oružje, a sada je rijetkost nemati ga - izjavila je Majda Rijavec koja smatra kako je na stav djece da su heroji samo muškarci s oružjem itekako utjecao i rat. Nenad Jakušić, dječji psihijatar i voditelj Psihotrauma centra u Klaićevoj bolnici, ističe da oružje za dječake ima i simboličko značenje.



- Ono je zapravo simbol moći. Smatra se da kada imaju oružje, dječaci mogu ovladati drugima - objasnio je Jakušić.



Dodao je da je oružje dječacima neodoljiva igračka već od četvrte godine, a neki su, kao što pokazuju razni primjeri, njime opčinjeni cijeli život.



- Odrasli najčešće ne razmišljaju o tome koliko je oružje djeci zanimljivo, pa se i događaju takve tragedije - rekao je Jakušić.  



 Za to da bi svima, pa i lovcima, trebalo zabraniti držanje oružja u kući, danas su se zauzimali dječakovi rođaci i susjedi. Prekasno za dva mlada života. Hitac ispaljen iz puške na mjestu je usmrtio 13-godišnjakinju. Njezin dvije godine stariji brat u petak će biti priveden županijskom sucu na saslušanje.









Srpanj 2003.



Trinaestogodišnjak je nehotice djedovim pištoljem ubio devetogodišnju polusestru. Metak joj je prošao kroz glavu te je na mjestu preminula. Nesretni slučaj se dogodio u Mlincima pokraj Generalskog Stola.



Prosinac 2005.



Dječak star 14 godina u igri pištoljem slučajno je ubio desetogodišnjeg brata kod Karlovca. Nakon toga je sebi pucao u glavu pa je u kritičnom stanju prevezen u bolnicu gdje su ga uspjeli spasiti.



Lipanj 2007.



U šumi kod Pule 13-godišnji dječak slučajno je zračnom puškom ranio desetogodišnjeg prijatelja i probio mu plućno krilo. Dječaci su vježbali gađanje ptica.



Ožujak 2009.



Mladić (16) iz Raštana Donjih kod Zadra iz zračnice je gađao školski autobus pun djece. Nitko, srećom, nije pogođen, a mladić je priznao policiji da se zabavljao te da nikoga nije htio pogoditi.



Kolovoz 2008.



Jedva punoljetnog Franka M. ranila je slučajno njegova 17-godišnja prijateljica. On je kupio plinski pištolj marke Rohm RG70 i iznio ga na livadu kako bi se pohvalio prijateljima. Dao ga je prijateljici koja ga je slučajno pogodila.



Lipanj 2008.



U igri malokalibarskom puškom u Jasenicama ranjen je 22-godišnjak koji je spašen u bolnici. On je pušku dao prijatelju koji se spotaknuo i ispalio hitac u prijatelja.  M. Sm., T. N.

Oružje u rukama djece





Aleksandra Primorac;Ivana Kalogjera-Brkić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:01