OTVORENO PISMO

BRITANSKO-NJEMAČKA INICIJATIVA Što tražimo od BiH i što možemo ponuditi zauzvrat

Otvoreno pismo britanskog i njemačkog ministra vanjskih poslova, Philipa Hammonda i Franka-Waltera Steinmeiera, građanima BiH
 AFP

Tisuće vas je 12. listopada izašlo na birališta širom Bosne i Hercegovine kako biste glasali za političke stranke i vođe koji će predstavljati vas i vašu zemlju iduće četiri godine. Te četiri godine bit će odlučujuće za budućnost Bosne i Hercegovine, za sve njene različite narode. Da bi se ta budućnost učinkovito uobličila, neophodno je brzo formiranje vaše vlade, kao i da ta vlada sebi odredi za prioritet rad na konkretnim reformama s ciljem stabilizacije gospodarstva i stvaranja uvjeta za razvoj. Mi smo jučer, na konferenciji u Berlinu, stavili na stol novi prijedlog osmišljen kako bi obnovio perspektivu EU za vašu zemlju i pomogao pri fokusiranju djelovanja vaše nadolazeće administracije.

Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju povijest jakog angažmana u Bosni i Hercegovini. Mi želimo da vi uspijete - i želimo vas vidjeti kao članicu Europske unije, kao dio europske obitelji. Međutim, samo je jedan put k Europskoj uniji - put reformi koje će pomoći Bosni i Hercegovini u dostizanju standarda upravljanja i gospodarskog razvoja zemalja članica EU.

Zato smo predložili da EU traži od političara koje ste vi izabrali da se obvežu na dva načina: pismenom izjavom kojom se obavezuju na provođenje institucionalnih reformi na svim razinama države, koje su osmišljene kako bi je učinile funkcionalnijom i omogućile joj efikasniji rad s EU, te prihvaćanjem obveze da će s EU dogovoriti mapu puta za opsežan plan reformi kojim će Bosna i Hercegovina napredovati na putu pridruživanja EU, uključujući i provedbu kopenhaških kriterija, političkih i ekonomskih. Reforme koje predlažemo usko su vezane uz Sporazum za rast i zapošljavanje (Compact for Growth) koji je objavljen početkom ove godine.

Ako vaši političari to učine, mi ćemo onda zauzvrat od Europske unije tražiti da, nakon dugog kašnjenja, na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, tako da BiH može imati koristiti od prijeko potrebne financijske investicije koje ga prate. Nakon toga, bit će potrebno vidjeti poduzimanje konkretnih koraka na mapi puta, koji trebaju uključivati poboljšanje funkcionalnosti i učinkovitosti vlade, te provedbu gospodarskih reformi.

Ako se taj početni plan reformi potpuno primijeni, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo tada bi podržali podnošenje aplikacije Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

Zašto je ovo važno? Zato što mi mislimo da nema više vremena za gubljenje. Gospodarska situacija u vašoj zemlji izuzetno je zabrinjavajuća. Da budemo jasni, ovo nije čin međunarodne zajednice kojim ona nameće nove zakone u BiH. Ne želimo se vraćati u vrijeme kad su se zakoni i odluke donosili po međunarodnom nalogu.

Želimo učinkovito funkcioniranje demokratskog sustava Bosne i Hercegovine. Želimo da vaša zemlja bude nezavisna i jaka. Želimo da vaša nova vlada ide prva na ovom putu, da vodi, a mi ćemo biti darežljivi u pružanju podrške onima koji odrede put ka boljoj budućnosti.

Ovaj pristup ne mijenja uvjete pristupanja Europskoj uniji i ne predstavlja smanjenje standarda. Ako se Bosna i Hercegovina želi pridružiti Europskoj uniji i ako želi uživati pogodnosti članstva, morat će ispuniti uvjete za članstvo koji vrijede za sve buduće članice. To uključuje i rješavanje pitanja prava manjina koje je istaknuto u slučaju Sejdić - Finci, što je važno pitanje koje će Komisija razmotriti kada se bude očitovala po pitanju aplikacije Bosne i Hercegovine za članstvo.

Ali ovaj novi pristup znači da prepoznajemo da postoji velik broj drugih važnih političkih, socijalnih i ekonomskih reformi koje se također moraju provesti, i možda se mogu postići ranije.

Reforme koje tražimo imat će praktičan i pozitivan učinak na ljude širom zemlje. To su reforme za sve, ne samo za nekolicinu. Njihov je cilj otvorenje novih radnih mjesta u privatnom sektoru, što bi pomoglo smanjenju egzodusa mladih i otvorilo nove mogućnosti za stvaranje blagostanja.

Bosna i Hercegovina i njeni građani ne zaslužuju ništa manje od ovoga i ništa manje nego što su njeni susjedi u Hrvatskoj postigli te onoga na čemu Srbija i Albanija uspješno rade. Mi smo uvjereni da je to ono što većina građana Bosne i Hercegovine želi: funkcionalnu, učinkovitu zemlju koja napreduje na putu pristupanja Europskoj uniji.

Ali mi to ne možemo učiniti sami. Trebaju nam partneri u Bosni i Hercegovini s vizijom i osjećajem odgovornosti, vođe kojima je cilj opća dobrobit, a ne samo privid dobrobiti za njihovo izborno tijelo.

Vi, kao građani ove zemlje, također imate ulogu u tome. Vi ste ti koji ste vašim političarima dali mandat i vi ste ti koji ih trebaju usmjeriti i držati ih odgovornima. Bosni i Hercegovini treba više radnih mjesta i pravde, manje korupcije i kriminala, bolje zdravstvo i obrazovanje - i funkcionalan politički sustav koji može dovesti do ostvarenja ovih ciljeva. Još uvijek ima vremena da se Bosna i Hercegovina transformira i da postane integralan dio Europe, da svojim građanima, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, ponudi dobro upravljanje, pravdu, sigurnost i prospetitet. Vrijeme je da se počne raditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 00:58