Bugatti od 50 milijuna kuna

Na aukcijama najvećih rariteta automobilske povijesti godišnje se obrću stotine milijuna eura. Najskuplji automobil ikad prodan je Bugatti vrijedan koliko i 10 novih stanova a samo ove godine preprodavači su obrnuli 100 milijuna eura.



U svijetu postoji mala grupa ljudi kojima se od Veyronovih cijena ne diže kosa na glavi. Prema glasnogovorniku aukcijske kuće RM Auctions, radi se o sredovječnim muškarcima koji su u mladosti čeznuli za automobilima koje su trkaćim stazama diljem svijeta vozili heroji autosporta, a sada si ta vozila mogu priuštiti.



Upravo takvi su u posljednjih tridesetak godina na javnim dražbama potrošili stotine milijuna eura. Samo u rekordnoj 2007. godini prodano je stotinjak automobila čija ukupna vrijednost prelazi 100 milijuna eura. Tako je primjerice F1 mogul Bernie Ecclestone svoj Mercedes iz 1937. prodao za 5,6 milijuna eura, najstariji Rolls Royce prodan je za 4,9 milijuna, dok je nepoznati kupac za Ferrari u dijelovima iz 1960. godine platio čak 2 milijuna eura.









Trenutačni rekord drži Bugatti Royale Kellner Coupe prodan na dražbi 1987. godine za 6,8 milijuna eura, no po svemu sudeći taj rekord bi uskoro mogao biti oboren. Naime, već ove godine na aukcij se trebao pojaviti Auto Union D-Type,  trkaći automobil kojemu je kumovao sam Adolf Hitler. Vozilo korišteno kao demonstracija tehničke nadmoći Njemačke, prema nekim procjenama trebalo bi postići cijenu višu od 10 milijuna eura.



Popis skupocjenih automobilskih rariteta pronađite na autoklub.hr portalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:18