GOSTOVAO U NOVOM DANU

ČAČIĆ DETEKTIRAO DRAMATIČNE PROMJENE U KAMPANJI 'Događa nam se pravilo snowballa... Lako bi se moglo dogoditi da Milanović ne uđe u drugi krug'

Radimir Čačić
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Varaždinski župan i predsjednik Reformista Radimir Čačić rekao je tijekom gostovanja u emisiji Novi dan N1 televizije da se u kampanji za predsjedničke izbore događaju dramatične promjene.

- Ima jedno pravilo u politici koje glasi otprilike ovako - to je to pravilo 'snowballa' - uspjeh je teško zaustaviti, ali je nemoguće zaustaviti neuspjeh. Kad stvari krenu nizbrdo, čak i kad ne kažete nešto izrazito loše, rekao je Čačić referirajući se na kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar-Kitarović.

- Izjava o kolačima je bila izvan svake pameti, to je znak panike. Predsjednik države je institucija. To je jedina institucija kojoj sadržaj daje osoba. Predsjednica je mrtva. Kao poruka je nestala, dodaje.

Čačić smatra kako nije dovoljno naglašena činjenica kod predsjedničkih izbora da se radi o instituciji.

- Koliko god mi mislili da su ovlasti male, one su još uvijek izuzetno značajne. Sve ankete vele da je ključni razlog odlaska ljudi taj osjećaj da mi nismo pravna država. To je fantastično prepoznao Kolakušić. On nestaje. Za njega je potpuno jasno ovog trenutka da ga nitko više ne percipira kao kandidata koji može pobijediti. I ne može, naravno da ne može. I s razlogom je tako. Ali tema ostaje, to je naglasila i Dalija Orešković. O toj temi s punim dignitetom ne može govoriti Kolinda Grabar-Kitarović, rekao je Čačić za N1.

Čačić se osvrnuo i na predsjedničinu izjavu da se ne želi sučeljavati i da želi svoj program staviti u fokus. - Nitko nema pojma što je program predsjednice, niti je bitno. To je sasvim beznačajno. Program predsjednice je program HDZ-a, dodao je.

Dotaknuo se i Zorana Milanovića, SDP-ova kandidata kojem su i Čačićevi Reformisti dali podršku u predsjedničkoj utrci.

- Ono što radi Milanović nije dovoljno dobro. Slogan je odličan - mi želimo biti normalna Hrvatska. Ali nedovoljno se u stvarnoj poruci da tu poruku da želi biti pravobranitelj Hrvatske pretvara u stvarne poruke. Milanović je bio najbolji student na Pravnom fakultetu, završio je postdiplomski u Bruxellesu. On ima svu legitimaciju, on nedovoljno to naglašava. Ovog trenutka predsjednik Vrhovnog suda se bira isključivo i samo na prijedlog predsjednika države. Ako predsjednik države ne predloži kandidata, nema izbora. Milanović se ne treba miješati u rat na desnici, dodao je.

Čačić je potom upitan za mišljenje o kampanji Miroslava Škore.

- Kad Škoro veli "ja sam HDZ", naravno da to ni na koji način nije istina. Ja osobno sam cijenio Tuđmana i cijenim ga i sad. Postoji strahovito ozbiljna opasnost da pobjedom Škore pada Plenković i dolazi do potencijalne ultradesnice. Škoro predsjednik države, tvrda desna Vlada i mi ulazimo u sindrom Poljske, naglasio je Čačić.

Čačić drži da pad Kolinde Grabar-Kitarović te rast Miroslava Škore vrlo lako može dovesti do pozicije da Zoran Milanović ne uđe u drugi krug.

Izjave Državnog izbornog povjerenstva da u izbornom postupku nema manipulacija drži "glupostima".

- Ako vama lokalni šerifi zovu ljude da uđu u odbore, sigurno neće zvati onog s druge strane. Tamo gdje imate snažno pretežno jednu, tamo će se formirati stranački odobri. Krađe su moguće i događat će se. Ja već sad po terenu pratim i zato je važno dići promatrače. DIP govori bedastoće i zna da govori bedastoće, kazao je Čačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:51