DOSJETLJIVI SELJACI

'CAJKAMA TJERAMO DOSADNE NASTRLJIVCE' Poljoprivrednici našli genijalno rješenje za obranu polja od divljih svinja: 'Radio Banovina je najučinkovitija'

 
Svetlana Ceca Ražnatović.
 Ivan Milutinovic / REUTERS

Divlje svinje problem su koji muči brojne poljoprivrednike. Mnogi su i odustali od sijanja kukuruza, jer ga ne uspijevaju obraniti od sve brojnijih krda divljih svinja kojima je on omiljena poslastica.

Slobodan Jevtović (51) i Milovan Đurđević (55) iz Krive Reke u susjednoj Srbiji pohvalili su Večernjim novostima da su došli do nevjerojatne, ali učinkovite ideje - svoja polja od divljih svinja brane tako što im puštaju cajke!

Radio svira čitavu noć, a upravo tada divlje svinje napadaju kukuruzišta. Dok noću i tijekom jutra muzika trešti, divlje svinje bježe glavom bez obzira.

Sisak, 030808
Divlje svinje unistile oko 2 hektara polja zasijanog kukuruzom, ali kako kaze Mijo Dolenec najvise osteceni poljoprivrednik ( u sredini ) to nije konacna steta.S njim se slazu i Hrvoje Grabic i Ivica Posavec.
Foto: Miro Arbutina / Cropix
CROPIX

Svaki od njih je postavio radio i zvučnik uz svoje polje i spojio ih na akumulatore. Izum primjenjuju od proljetos i, kažu, jako je učinkovit.

U Vukomeričkim Goricama to već duže rade

No, nisu se oni prvi toga dosjetili. U Vukomeričkim Goricama nadomak Zagreba svinje tjeraju narodnjacima ili cajkama, ovisno o ukusu, već par godina.

Lokalni poljoprivrednici su nam objasnili da stave radio prijemnike na polje i puste program na najglasnije. Uređaje još stave u bačvu da ne pokisnu, a i zvuk je jači.

"Radio Banovina najbolje tjera", rekao nam je jedan uzgajivač iz Dubranca.

Drugi poljoprivrednik iz istog sela kaže da mu eksperiment nije uspio.

"Joj, fulao sam. Ja naivac sam njima puštao Antenu Zagreb i nije upalilo. Malo sam razmišljao o tome da im pustim Extra FM, ali sam se bojao da ih ne privučem umjesto da ih otjeram... Tko zna što vole", rekao nam je kroz smijeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:25