Carinici puštali krijumčare

ZAGREB - Imali su prethodnicu koja je provjeravala ima li policijskih ophodnji, mijienjali su mobitele i SIM kartice, a potkupljivi carinik javljao je na kojem će graničnom prijelazu biti mobilne ekipe carine i MUP-a.



Sve to proizlazi iz zahtjeva za istragu protiv 29 osoba osumnjičenih za krijumčarenje cigareta iz Srbije, Bosne i Hercegovine, preko Hrvatske i Slovenije za Austriju, Njemačku i Švedsku. Službenik špedicije Dušan Šafranko (38) iz Đurmanca osiguravao je "potkupljive" carinike koji su propuštali pošiljke kamiona i kombije s cigaretama, ali su one ipak "padale" u Austriji.



Kako smo doznali, policijska i carinska istraga nisu završene jer se nastoji otkriti koliko je još državnih službenika Hrvatske i Slovenije bilo uključeno u krijumčarski lanac.  U 13 točaka istražnog zahtjeva opisuje se kako je bio organiziran i kako je funkcionirao krijumčarski lanac na čelu s Gojkom Beusom.



No, nije ustanovljeno tko je tajanstveni Željo od kojeg su Beus i Toni Brkić (koji je u bijegu) nabavili 28. kolovoza 235 kartona cigareta. Te je cigarete dva dana poslije Josip Duspara (34) prevezao preko "zelene granice" do Zagreba, gdje ih je uskladištio Ivan Beus (39). Dalibor Filetin je našao kupca u Austriji i 3. rujna cigarete su opet "zelenom granicom" došle do Slovenije. No, Vladimira Ilešića, državljanina Slovenije koji je bio sljedeća karika, uhvatili su slovenski carinici u Podlehniku.




D. Miljuš i Ž. Petrušić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 20:10