Časnici protiv Norca: Samovoljan i moćan, on je vedrio i oblačio Gospićem

ZAGREB - Zbog paralelne linije zapovijedanja u ratnom Gospiću je zapovijedao Mirko Norac, a ne Rahim Ademi, svjedočili su danas u nastavku suđenja za Medački džep Isidor Češnjaj i Rudolf Brlečić, dvojica bivših časnika JNA koji su opisivali kako se politika uplitala u vojsku preskačući službenu liniju zapovijedanja.



2.Tuđman ga je dva puta bezuspješno htio smijeniti

3.Gojko Šušak ga je štitio u svim njegovim nepodopštinama

4.Nije slušao naredbe nadređenih, nije poštovao časnike koji su došli iz JNA

5.Mirko Norac vedrio je i oblačio Gospićem u vrijeme akcije Medački džep 
1. Bio je mlad, bahat i hrabar, ali previše samovoljan

- U Gospiću je vedrio i oblačio Mirko Norac. Norac je bio vrlo mlad, bahat i hrabar, ali zbog samovolje smo ga pokušali smijeniti još u prosincu 1991. Predsjednik Tuđman je napisao naredbu o smjeni, Petar Stipetić mu je tu naredbu pročitao u Gospiću, ali je to dva puta spriječio Gojko Šušak - ispričao je Rudolf Brlečić, koji je 1993. u vrijeme akcije u Medačkom džepu bio načelnik pješaštva pri Glavnom stožeru HV-a, a 1991. zapovjednik Operativne grupe Lika. Norac nije poštovao ni jednog časnika iz bivše JNA, rekao je Brlečić, a bio je moćniji od bilo kojeg zapovjednika zbornog područja.



- Norac je bio Šuškov miljenik, ministar obrane ga je štitio u svim njegovim nepodopštinama, a moć mu je pojačavalo to što ga se posebno isticalo u javnosti. Gospić je obranilo sedam brigada, a poznato je samo ime jednog zapovjednika, Norca - rekao je Brlečić. Sreo je Ademija nakon akcije, kad je već bo smijenjen. - Bilo mi je žao Ademija, znao sam da je izmanipuliran. On nije mogao niti je uspio zapovijedati - rekao je Brlečić.



- Postojala je druga, tajna linija zapovijedanja, za koju su svi znali. Ona nas je odvela u vražju mater, ali o njoj svi šute, pa šutim i ja - rekao je Brlečić, a kad mu je sudac objasnio da je prije njega o tome govorio i Isidor Češnjaj, pokušao je objasniti kako je ta linija funkcionirala preko osobnih prijateljskih odnosa Bobetka i Šuška s Norcem. Češnjaj je svjedočio kako se politika uplitala u vojsku i preskakao redovni zapovjedni lanac.



- Nemam dokaza, ali mislim da je postojao dvostruki zapovjedni lanac. Primjerice, načelnik Glavnog stožera HV-a Janko Bobetko znao je izravno izdavati zapovijedi zapovjednicima brigada, pa tako i Norcu - rekao je Češnjaj, bivši zapovjednik Zbornog područja Gospić kojeg je u vrijeme akcije u Medačkom džepu mijenjao Ademi. Češnjaj je rekao da je Norac bez njegova znanja odlazio k Bobetku i u MORH, a u Gospić su, kako je rekao, dolazili raznorazni emisari, političari i obavještajci koji su posjećivali postrojbe bez njegova znanja. Tim drugim zapovjednim lancem zaobilazili su se časnici koji su došli iz JNA, koje se tretiralo kao "crvene, komunjare i jugonostalgičare", rekao je Češnjaj.



Norac je protestirao da druge linije zapovijedanja apsolutno nikada nije bilo, ističući da su mu zapovijedi izdavali isključivo nadređeni zapovjednici.





- Ja vjerujem da Norac nije činio zločine, trebali bi progovoriti oni koji znaju tko ih je činio, a ne Norac kao zapovjednik, koji je kriv samo zato što je živ - istaknuo je Rudolf Brlečić, optužujući MORH za negativnu ulogu u nesprečavanju zločina i neotkrivanju počinitelja. - Nijedan ratni zločin nije bio u interesu hrvatskog naroda, a MORH nije činio ništa niti da spriječi zločin, što je posao Političke uprave, niti da pronađe počinitelje, što je posao SIS-a - rekao je Brlečić.  Da se Norca krajem 1991. godine poslalo u vojnu školu, kao što je on tada predlagao, on nikada ne bi završio na optuženičkoj klupi, rekao je Brlečić.
MORH nije htio spriječiti zločine



Snježana Pavić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:26