OSVETA

ČEŠKI PREDSJEDNIK SAZVAO TAJANSTVENU PRESSICU, NOVINARI NISU IMALI POJMA ŠTO SE SPREMA 'Nisam htio od vas raditi idiote, ali...'

 
 Screenshot / YOUTUBE

Tri muškarca odjevena u odore dimnjačara popela su se u rujnu 2015. godine na vrh češke predsjedničke palače te su zamijenila državnu zastavu s jedan metar dugačkim velikim crvenim gaćama.

Gaće su izradili članovi umjetničkog kolektiva Ztohoven, a psinu su izveli jer su smatrali da se predsjednik Miloš Zeman "ne srami ničega".

The Washington Post piše da je u petak predsjednik Zeman sazvao konferenciju za medije, ali novinarima nije bilo rečeno povodom čega će se konferencija za medije održati. Kada su došli, predsjednik Zeman je pred predstavnicima medija spalio crvene gaće.

Istini na volju, Zeman je samo nadgledao paljenje gaća. Sam čin su izvela dva vatrogasca uz pomoć drva za ogrjev koja su stajala u metalnoj posudi okruglog oblika.

"Vrijeme gaća u politici je završilo", rekao je Zeman te se ispričao novinarima što od njih pravi "male idiote". "Vi to ne zaslužujete", rekao je Zeman okupljenim predstavnicima medija.

Taj par crvenih gaća Zeman prati već nekoliko godina. Članovi Ztohovena majicama i bedževima su u siječnju ove godine nastojali motivirati Čehe da prosvjeduju protiv njegove kandidature.

A demonstrator gestures during a protest rally opposing the attendance of President Milos Zeman at the Communist party's congress in Nymburk, Czech Republic, April 21, 2018. REUTERS/David W Cerny - RC1C34B42880
David W Cerny / REUTERS
U i travnju ove godine s gaćama prosvjedovalo protiv Zemana kada je najavio da će doći na kongres Komunističke stranke u Nimburk

Zeman je poznat po svojoj populističkoj politici, a otvoreno se protivi sankcijama koje je Europska unija nametnula Rusiji i primanju migranata. Novinare je znao zvati idiotima te je rekao da su mnogi političari i novinari "manje pametni od običnih ljudi".

Prema pisanju čeških medija, gaće je prije paljenja kupio za jednu krunu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:15