KOMENTAR VLADE VURUŠIĆA

'ČINJENICE' IZ BIZARRO WORLDA POLITIČARA Predsjednica je alternativno mrtva-hladna rekla da joj je najveći uspjeh zajedništvo koje je ostvarila

Predsjednica je nedavno alternativno mrtva-hladna rekla da joj je najveći uspjeh zajedništvo koje je ostvarila u hrvatskom narodu
 Srđan Vrančić / CROPIX

Od kada je lansirana "trampistička" "alternativna istina", odmah je postala omiljena među mnogim našim političarima. Doduše, kada se takva "istina" balkanski ogoli, možda bi više odgovarao termin "bizarro world". Naime, u nedavnom intervjuu s Mislavom Bagom predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je, alternativno mrtva-hladna - da je njen najveći uspjeh zajedništvo koje je ostvarila u hrvatskom narodu te kako više nema ideoloških podjela. Ili ona živi u svom "bizarro worldu" ili mora malo preispitati svoje savjetnike koji je uz jutarnju kavicu brifiraju o događajima.

Zanemarimo da je cijelih osam sekundi nasumičnog rukovanja s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom predsjednica u "svom svijetu" pretvorila u višesatni bilateralni susret. No, u našem, pravom svijetu (real world) dogodilo se, baš ovih dana, nekoliko vrlo neugodnih slučajeva koji pokazuju da je Hrvatska zaglibila u prijetnjama i mržnji puzajuće fašizacije - napadi na LGBT zajednicu, vrijeđanje Srba (pa dokle ćete se više iščuđavati!?), Bošnjaka na košarkaškim utakmicama, Crnca u Dubrovniku, i to ne bilo koga nego holywoodske zvijezde Jamieja Foxxa, iračkog azilanta, Hajdukovih i Partizanovih navijača - jedni su ionako orjunaši, a drugi, uz to što su četnici, imaju još i takvo ime.

U realnoj državi za koju predsjednica kaže da nema nikakvih podjela napada se i umjetnička filmska sloboda usklicima onih koji s filmom nemaju veze: "Mi smo Hrvatska", a neka predsjedenica kaže što su onda oni kojima je to upućeno. U bizzaro worldu Željke Markić i Tihomira Dujmovića, pak, hrvatsku većinu ugrožava srpska manjina te lijevo-liberalna bratija. Zadnji put kada se jedna većina (uzet je i tada samo etničko-režimski princip) osjećala "ugroženom" od pola milijuna manjine ("većina" je brojala 67 milijuna!) znamo kako je završilo. Godinama se nisu "čuli" usklici po stadionima "Za dom spremni" pa se odjednom snebivamo kaznama koje dolaze iz realnog svijeta.

Ali čemu!? Pa na djelu je i "bizzaro history" koju predvodi Zlatko Hasanbegović and comp. u čijem se "svijetu" u "demokratskom tonu" debatira ne je li Za - dom - spremni - Jasenovac bio ustaško stratište Srba, Židova i Hrvata antifašista, nego je li Jasenovac tijekom NDH bio "odmaralište" ili "toplice". To je "dilema" koja nam se nameće, a ne činjenica da je mjesto likvidacije 80 tisuća nevinih ljudi. Njih su pobili partizani! Činjenice su za real world, ali mi živimo u bizarro worldu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:36