BEZ TRUDA

Američki programer petinu plaće dao Kinezima da rade umjesto njega, a on za to vrijeme gledao šaljive mačke po Youtubeu

Nakon što bi platio kolege u Kini, Amerikancu bi ostalo 200.000 $ godišnje

Američki programer “Bob” imao je sjajan plan kako ne raditi, a ipak zaraditi - dogovorio je posao s kompanijom koja se bavi infrastrukturom, a zapravo je posao dao svom “kooperantu” u Kini, dok je sam provodio dane surfajući po eBayu, Facebooku i YouTubeu.

Taj mirni obiteljski čovjek od 40-ak godina posao je dogovorio za 250.000 dolara, a tvrtki u Shenyangu platio je petinu tog iznosa.

No, sve je propalo kada je kompanija zatražila od tvrtke Verizon, svog internet providera, da joj pomogne otkriti zašto se netko iz Kine svaki dan ulogirava u njihovu mrežu.

- Ta je organizacija polako prelazila na rad kod kuće i stoga su počeli dopuštati svojim programerima da na određene dane ne dolaze na posao. Kako bi to postigli, postavili su relativno standardnu mrežu oko dvije godine prije nego što smo dobili poziv - rekao je Andrew Valentine iz Verizona. Pretpostavljali su da je riječ o hakeru koji ulazi u sustav pomoću nekakvog virusnog programa. No, istraga je otkrila da to nije istina.

Programer “Bob” je Kinezima poslao svoje podatke, a poštom čak i token pomoću kojega su se mogli ulogirati pod njegovim imenom.

Tijekom istrage detaljno su pregledane i aktivnosti na njegovu računalu, pa je tako otkriveno da je gotovo puno radno vrijeme surfao po društvenim mrežama i pregledavao šaljive snimke mačaka po YouTubeu, a na kompjutoru su otkrivene i stotine faktura od kineske tvrtke koju je unajmio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:13