KOMENTAR INOSLAVA BEŠKERA

Tko u Vatikanu terorizira Papu?

 AFP

Vatikanska žandarmerija se bacila u lov na nepoznata “gavrana” koji prijeti Papi da će njegovom krvlju “purificirati Sv. Petra” - ako je vjerovati rimskome filokatoličkom Tempu, to jest njegovu vatikanistu Luigiju Bisignaniju.

Priča je istodobno bizarna i uznemirujuća.

Papi Bergogliu svakodnevno pristižu pisma na tisuće, iz svega svijeta. To su mahom molbe za pomoć, i duhovnu i materijalnu, ali i mnoga pisma podrške i ohrabrenja za njegovo poslanje u Katoličkoj crkvi i u svijetu. Pišu mu katolici, ali pišu i osobe inih konfesija, inih vjera, inih uvjerenja.

‘Frane prvi i posljednji’

Papinski tajnici imaju pune ruke u razvrstavanju tih pisama, tim više što Papa hoće pročitati osobno svako pismo gdje netko nesretan nešto moli. Usput: kada je izabran, papa Frane je mislio naivno da mu ne treba tajnik, da će sâm dizati telefonsku slušalicu i razvrstavati pisma.

Ali prije tajnikâ pisma, jedno po jedno, pažljivo pregledaju vatikanski poštari, pazeći da ne bude u njima ni traga eksploziva.

Pregledajući, ustanovili su da, posljednjih mjesec dana, svaki dan stiže tridesetak pisama naslovljenih “Frani prvome i posljednjemu”. Sročena su tako da se čini kao da ih je pisao neki musliman. Na korektnome talijanskome, u svakom pismu, stoji i ova zastrašujuća prijetnja: “Uskoro će Sv. Petar biti purificiran tvojom krvlju!”

Zna planove kretanja

Ne muči Vatikansku žandarmeriju toliko sama ta prijetnja, koja može biti plod nečijega bolesnog uma, nego činjenica da se u svakom pismu navode podaci koji pokazuju da ih piše netko iz Papine neposredne blizine, jer zna točne planove kretanja i poglavara Katoličke crkve i njegovih najbližih suradnika, piše Bisignani. A tko se, k vragu, tako perverzno zabavlja, odnosno tko tako pokušava terorizirati Papu?

Iskusan policajac Domenico Giani (već 16 godina u vatikanskoj sigurnosti, od kojih posljednjih 9 zapovjednik Žandarmerije) smatra da Papa nije izložen izravnoj ozbiljnoj opasnosti, ali da je potrebna pozornost i stalna budnost kad je posrijedi sigurnost poglavara Katoličke crkve.

Potraga za manijakom traje, koriste se i sofisticirane izraelske metode otkrivanja njegovih tragova na pismima. Možda je posrijedi medicinski a ne policijski slučaj - ali žandari nemaju pravo riskirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 04:53