KULTUROLOŠKE RAZLIKE

MALI VODIČ KROZ BONTON Ovo su najzanimljivije kulturološke razlike među narodima

Razlike među kulturama manifestiraju se na brojne načine, među ostalima i na razlike u bontonu. Saznajte kako se ponašati ovo ljeto ukoliko se nađete u društvu stranaca pa barem na neko vrijeme pokušajte se uživjeti u kulturološke specifičnosti određenih naroda.
 Foto: Instagram

Grka ne pozdravljajte mahanjem

Iako je mahanje u gotovo svim zemljama prijateljska gesta - u Grčkoj to nije slučaj i predstavlja gotovo isto što i srednji prst u našoj kulturi.

Pred Kinezom ne pušite nos za stolom

Puhanje nosa za stolom nigdje na svijetu nije pristojno, međutim Kinezi će vam to posebno zamjeriti.

Pred Tajlanđaninom slobodno kopajte nos

Pred svojim sugovornikom s Tajlanda se ne morate suzdržavati od kopanja nosa jer se u njihovoj kulturi to doživljava kao dobra higijenska navika.

S Rusom se ne rukujte

S Rusima minimalnio koristite izraze lica i općenite gestikulacije, a imajte na umu i činjenicu da se sa svojim ruskim domaćinom nikada ne rukujete na pragu doma jer se to smatra nepristojnim i donosi nesreću.

Posjetitelju iz bliskoistočnih zemalja ništa ne dodajte lijevom rukom

U zemljama poput Indije, Singapura ili Malezije pretpostavlja se da se lijeva ruka koristiti nakon posjete WC-u, stoga se diranje bilo koga ili čega smatra izrazom nepoštovanja.

S Talijanom pazite kada naručujete kapučino

Talijan kapučino ispija isključivo u vrijeme doručka, a kasnije tijekom dana espresso s toplim ili hladnim mlijekom. Bilo kakav drugi redosljed za njih ne dolazi u obzir.

S Ircem puno pričajte

Irci vole razgovor, a šutnja im ostavlja dojam hladnoće. Stoga se ne susprežite u izražavanju svoga mišljenja o bilo čemu i slobodno ga pitajte što god želite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 19:37