Crna strana Euro Dog Showa: Najmanje šest pasa uginulo, desetak kolabiralo

ZAGREB - Šest službeno potvrđenih smrti pasa vrijednih više od milijun kuna, desetak intervencija redara na parkiralištu ZV-a koji su bili prisiljeni provaljivati u aute u kojima su na velikim vrućinama bili ostavljani psi, 'urota' o trovanju ukrajinskih mastifa, navodno drogirani psi, gužve, nehumani uvjeti i niz optužbi na lošu organizaciju tamna je strana Euro Dog Showa održanog proteklog vikenda u Zagrebu, koji je okupio više od 10.000 pasa iz cijelog svijeta. U pozadini izložbe, zbog koje su zagrebački hoteli pripremali posebno dizajnirane pseće krevetiće, spa tretmane i slatkiše namijenjene psima, odvijao se pravi triler u kojem su organizatori vodili bitku s neodgovornim inozemnim izlagačima i borili se za život skupocjenih životinja koje su zbog stresa, gužvi, nehumanih vlasnika i velikih vrućina bile na rubu kolapsa.



Nije bilo dovoljno prostora,  jedan dežurni veterinar i neobilježeni hidrant za vodu po paviljonu su bili nedovoljni.

Visoke temperature, dvorane bez klime, pregusto postavljeni ringovi...

Uvjeti na izložbi nisu bili izdržljivi za ljude, a kamoli za životinje, tvrde izlagači

Osim četiri uginula napuljska mastifa poznatog uzgajivača Aleksandera Feldmana, za koje je izlagač Valerij Uvarov tvrdio da su namjerno otrovani dan prije izložbe, prof. Željko Grabarević, sa Zavoda za patologiju Veterinarskog fakulteta potvrdio je i smrt još dva psa za koje smo naknadno doznali da su kavkaski ovčar i srednjeazijski ovčar koji je preminuo unatoč 45-minutnoj borbi za njegov život u nedjelju.



Neodgovorni ruski izlagači su ga ostavili u automobilu sa zatamnjenim staklima pa ga redari, unatoč čestim patrolama po parkiralištu ZV-a, nisu odmah primijetili. Riječ je o psu teškom gotovo 90 kilograma kojemu je potrebno mnogo tekućine, a nakon što je izvučen iz automobila, počela je dramatična borba za njegov život.





- Odmah smo ga prebacili u hlad, dali mu vode i kad sam primijetio da će umrijeti, počeli smo ga oživljavati upuhivanjem zraka u njušku. Dežurni veterinar mu je dao injekciju atropina i nakratko mu se vratio puls. No, na kraju smo izgubili bitku, a vlasnici su šokirano objašnjavali kako nisu znali da će mu boravak u autu smetati - prepričava jedan od sudionika, Gordan Barjaktarević napominjući kako na svim svjetskim izložbama najviše problema organizatori imaju upravo s Rusima i Ukrajincima koji su poznati kao najokrutniji.



Organizacija Euro Dog Showa ocijenjena je vrhunskom, svi su ustali i spontano nam pljeskali pet minuta, tvrdi Damir Skok, predsjednik Hrvatskog kinološkog saveza





Boksevi sa psima bili su natrpani na malom zagušljivom prostoru, u njima su se gužvali psi različitih pasmina, a neki su spavali i obavljali nuždu u uskim hodnicima između kaveza. Posjetitelji su doslovno gazili po njima i njihovu izmetu, a neprozračenim dvoranama se širio smrad. Psi su zbog gužve i galame bili pod velikim stresom i na rubu kolapsa, u što su se uvjerli i reporteri Jutarnjeg prilikom posjeta izložbi. Vlasnici su izbezumljeno trčali od kaveza do kaveza često ostavljajući pse u rukama potpunih stranaca, ili da sami spavaju u kutevima paviljona.



Neki od izlagača u anonimnim mailovima tvrde kako je broj mrtvih pasa veći od deset, te da je 'put do slave pobjednika popločan leševima drugih pasa koji su umirali u agoniji'. Nije bilo dovoljno prostora, tvrde izlagači; jedan dežurni veterinar i neobilježeni hidrant za vodu po paviljonu su bili nedovoljni.



- Uvjeti na izložbi nisu bili izdržljivi za ljude, a kamoli za životinje. Visoke temperature, dvorane bez klime, pregusto postavljeni ringovi... Osobno sam tri puta svjedočio da češki izlagači injekcijama daju svojim španjolskim mastifima, koji su bili na izmaku snaga, nepoznata sredstva izravno u venu da ih održe na životu. I tamo se uvukla mafija, okreću se novci, a najmanje se vodi računa o kinologiji - ogorčen je Željko Filipović, uzgajivač molosoidnih pasa, skupine u koju spadaju i napuljski mastifi.





Damir Skok, predsjednik Hrvatskog kinološkog saveza, smatra kako su optužbe udruga za zaštitu životinja i izlagača samo ružna kampanja protiv organizatora Euro Dog Showa.



- Prilikom jučerašnjeg sastanka Europske federacije, organizacija Euro Dog Showa ocijenjena je kao vrhunska, svi su ustali i spontano nam pljeskali pet minuta. S gnušanjem odbijam tvrdnje da smo podbacili jer izložba je uspjela i organizacijski i financijski, a dio sredstava ćemo uplatiti Centru za obuku pasa vodiča slijepih - tvrdi Skok, napominjući kako organizator ne može biti odgovoran za svakog od nekoliko tisuća vlasnika i njihovo ponašanje prema psima. 

Skok: Sve je to ružna kampanja protiv HKS-a!







Izlagači nisu marili što su temperature tijekom vikenda bile više od 30 stupnjeva pa su pse ostavljali u autima.









10.500 pasa na izložbi



1055 hrvatskih izlagača



600.000 kuna vrijede umrli mastifi iz Ukrajine



300 pasmina



20 eura za pseći aranžman u Esplanadi



10 intervencija redara na parkiralištu ZV-a



6 službeno umrlih pasa



4 nepotvrđene smrti



2 veterinara





Tomislav Novak i Martina Hrupić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:09