KOMENTAR ROBERTA BAJRUŠIJA

Curić i Varga su pijuni u puno dubljoj priči u kojoj u ovoj zemlji postoji kasta nedodirljivih i zaštićenih, kao što je donedavno bio Zdravko Mamić

Blaž Curić, Milijan Brkić, Franjo Varga
 CROPIX, Facebook

Dva su kuta iz kojih se može promatrati obavještajna afera SMS, koja posljednjih dana trese Hrvatsku: pozitivni ili negativni. U pozitivnom smislu, očito je da nadležne službe u ovoj državi dobro rade svoje poslove i mogu identificirati, locirati i detektirati kriminalce, kao u spomenutoj aferi, u kojoj su dokazali kako Zdravko Mamić nije žrtva, nego običan bjegunac pred zakonom i mufljuz koji je mahao krivotvorenim SMS porukama u nadi da će izbjeći sudsku kaznu. No, u negativnom smislu, još se jednom pokazalo da u političkim i obavještajno-policijskim strukturama djeluje podzemlje koje sprečava istrage i kao smrtonosni rak nagriza nešto što se zove pravna država.

Zar bilo koga u ovoj zemlji čudi što tjedan dana istražitelji nisu uspjeli sačuvati tajnost tzv. posebnih mjera tajnog praćenja i prisluškivanja Franje Varge, koji se našao pod sumnjom da je krivotvorio famoznu prepisku bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i drugih osoba, a koje je početkom ljeta Zdravko Mamić prezentirao javnosti kako bi dokazao da mu DORH “podmeće”?

Budimo realni, Mamićeva presica bila je bizarni monolog tipa za kojeg čitava država zna da već godinama krši zakone, ali je dugo bio nedodirljiv, zahvaljujući zaštiti pravosuđa i visoke politike. Onoga trena kad su ga napustili njegovi zaštitnici iz političkih krugova, Zdravko Mamić je shvatio koliko je ranjiv i počeo se izvlačiti na sve moguće načine, pa i tragikomičnom prezentacijom navodnih SMS-ova, u što, valjda, nisu povjerovali ni njegovi najfanatičniji pobornici.

Utoliko je Mamić sporedan lik ove afere, kao što su to Franjo Varga i Blaž Curić, šofer u Ministarstvu poljoprivrede i kum Milijana Brkića. Curić i Varga su pijuni u puno dubljoj priči u kojoj u ovoj zemlji postoji kasta nedodirljivih i zaštićenih, kao što je donedavno bio Zdravko Mamić. Zato je važno otkriti tko su Mamićevi zaštitnici, koji su, to je bjelodano, javili Curiću da upozori Vargu.

Ovdje u sve ulazi politika. Nećemo a priori sumnjičiti Milijana Brkića ili Tomislava Karamarka, iako su obojica dokazano kontaktirali s Vargom i Curićem, ali u bilo kojoj normalnoj državi njihove političke karijere bile bi terminalno kompromitirane poslije ovakvih otkrića. Jer, jednostavno je nemoguće zamisliti da se netko bavi visokom politikom, a surađivao je s osobama koje krše zakon, bez obzira na to što Varga i Curić još nisu formalno optuženi, a kamoli osuđeni.

Ova zemlja je predugo talac obavještajnog podzemlja i Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović napravit će golemu uslugu i sebi i Hrvatskoj ako sada iskoriste šansu koja im se pružila i aferu SMS iskoriste za razbijanje ilegalnih struktura koje imaju golem utjecaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:42