IZA KULISA

Da je zagrebački HDZ istinski bio protiv GUP-a, davno bi ga odbio

 Damjan Tadić / CROPIX

Zagrebački HDZ izmaknuo je stolicu Milanu Bandiću, i to u trenutku kada je osjetio da je gradonačelnik Zagreba najranjiviji. Odabran je trenutak u kojemu će okretanje leđa Bandiću imati najmanje posljedica, ako će ih uopće i biti. Bandić je već mjesecima u silaznoj putanji, razapet između sudskih postupaka i prosvjeda građana koji su sve nezadovoljniji načinom na koji upravlja gradom. Uz sve pljuske još mu je došla i odluka Ustavnog suda koji je spriječio poskupljenje odvoza otpada.

Do prije nekoliko mjeseci jedan od najmoćnijih ljudi u zemlji postao je osoba od koje se sklanja tko može. Postalo je, naime, opasno biti preblizu Bandiću jer je njegova nepopularnost prijelazna, što je najbolje osjetila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

HDZ-ovci su procijenili da je došlo vrijeme kada od Bandića mogu imati više štete nego koristi, pa su se odlučili odmaknuti, i to baš na pitanju GUP-a. Naime, GUP, u sklopu kojega je predviđena povećana izgrađenost Donjega grada, te projekt zagrebačkog Manhattana za kojeg je Bandić već pronašao investitora, izazvao je masovno negodovanje građana koji su slali brojne prigovore tijekom javne rasprave, ali jednako tako struke i kompletne oporbe.

Pitanja o tome je li izostanak podrške Bandiću i njegovu GUP-u posljedica unutarstranačkih razilaženja u zagrebačkom HDZ-u i je li to otkazivanje poslušnosti Andreju Plenkoviću, u slučaju rušenja GUP-a manje su bitna. Neovisno o tome što je sve u pozadini HDZ-ovih manevara, na kraju su se oni sveli na igrokaz u kojemu se HDZ pred parlamentarne izbore nastoji distancirati od Bandića bez kojega ne bi participirao u vlasti kako u Zagrebu, tako ni na državnoj razini.

Da je zagrebački HDZ istinski bio protiv Bandićeva GUP-a i da mu je stalo do interesa i dobrobiti građana, onda sapunicu s GUP-om ne bi mjesecima razvlačio i tražio izlaznu strategiju kroz tobožnje amandmane, nego bi ovakav GUP već odavno odbio i prisilio Bandića da od njega zauvijek odustane i predloži novi.

Umjesto toga, HDZ je pričekao da se u Saboru donese proračun i izglasaju svi važni zakoni. Sada kad je to gotovo, Vlada Andreja Plenkovića može dočekati kraj mandata i bez Bandićevih žetončića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:30