NE PROPUSTITE

Danas uz Jutarnji ‘Vodič kroz hrvatske restorane’

Vodič kroz hrvatske restorane pomoći će posjetiteljima restorana da odaberu mjesto gdje će dobiti najbolju vrijednost za svoj novac
Vodič kroz hrvatske restorane pomoći će posjetiteljima restorana da odaberu mjesto gdje će dobiti najbolju vrijednost za svoj novac

ZAGREB - U sutrašnjem prazničnom dvobroju čitatelji će uz Jutarnji list moći kupiti Vodič kroz hrvatske restorane, objavljen u izdanju Profila. Ovaj prvi hrvatski restoranski vodič džepnog formata djelo je Davora Butkovića, dugogodišnjeg restoranskog i vinskog kritičara.

U petoj svojoj knjizi enogastronomske tematike Butković se odlučio za format vodiča. Vodič je oslonjen na dio koncepcije američkog vodiča Zagat, najutjecajnijeg i najprodavanijeg svjetskog džepnog vodiča.

Ključan identitet

U ovom publicističkom novitetu na našoj gastrosceni autoru su pomogli Zlatko Gall za dalmatinske restorane i Franko Lukež u dijelu istarske ponude. Ukupno je ocijenjeno 108 restorana na području Zagreba, Istre, Kvarnera, Dalmacije i Dubrovnika.

Izbor je izuzetno širok - od pizzerija do visoke kuhinje. Zašto 108, zašto ta područja?

- Broj nije zaokružen, a niti konačan, jer smo smatrali da mjesto u vodiču trebaju imati oni restorani koji to zaslužuju po četiri kriterija. A to su kvaliteta hrane, vina, ambijent i servis. Vodič je namijenjen ljudima koji žele jesti u restoranima, a mi im pomažemo da odaberu gdje će dobiti najbolju vrijednost za svoj novac - rekao nam je Butković u kraćem i prijateljskom razgovoru koji, nažalost, nismo vodili na terasi nekog od ocjenjivanih restorana. Ponuda je ocjenjivana bodovanjem do 20, bez ukupnog zbroja, a četiri restorana su u vrhu: Marcellino, Zinfandel, Valsabion i Plavi podrum. Što bi trebali imati oni restorani koji nisu ušli u Vodič?

- Ključno je podizanje kvalitete svih segmenata vođenja posla. To su identitet i komercijalnost restorana uz kvalitetu kuhanja i kreiranje vinske liste. Neki od restorana nisu ušli u Vodič jer im je nedostajao sitan detalj, koji je ponepresudan - kaže Butković.

Restoran nije ljubavnica

Nismo, naravno, odoljeli da ga ne priupitamo ono što zanima sve vlasnike restorana koji se neće pronaći u Vodiču. Zašto sam ne otvori restoran?

- Mislim da je to preozbiljna i preteška logistička operacija koja iziskuje angažman koji sada ne mogu pružiti zbog drugih obveza.

Dakle, restoranu se treba potpuno posvetiti. On ne može biti nešto kao ljubavnica, pitamo.

- Upravo tako, restoran vam ne može biti ljubavnica. Mogu vam samo reći da Zagrebu strašno nedostaje jedan vrhunski talijanski restoran - zaključio je Butković. Što to znači, nismo se usudili ni pitati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2025 13:19