KOMENTAR

Darežljivost prema malim strankama vodi SDP u propast

Stranke koje u anketama ne prelaze izborni prag dobit će nerealan broj mandata
 Damir Krajač/CROPIX

Zoran Milanović zaigrao je na sve ili ništa. Sve je još jedan mandat i ostanak na čelu SDP-a. Ništa je izborni poraz i prepuštanje fotelje predsjednika SDP-a nekom drugom. U toj Milanovićevoj predizbornoj igri nema mjesta za pogreške.

U zadnjoj godini mandata, kada se već činilo da će se dogoditi potpuni potop SDP-a i uvjerljiva pobjeda HDZ-a, Milanoviću i ljevici je odjednom svanulo. Pozitivne gospodarske brojke, zaokret u retorici premijera i HDZ-ovo radikalno desničarenje doveli su do toga da je Kukuriku koalicija počela rasti u anketama. A kada rastete, onda ste svima poželjni, pa i onima s kojima inače ne dijelite svjetonazor i političke vrijednosti. To se upravo dogodilo s HDSSB-om kojemu je SDP postao poželjan partner.

Predsjednik stranke Dragan Vulin izjavio je kako je nakon izbora spreman surađivati i sa SDP-om, ako osvoje vlast. Iz SDP-a također ne odbacuju tu mogućnost. Ako znamo da će ovi izbori biti vjerojatno najneizvjesniji od nastanka Hrvatske, svaki će osvojeni mandat biti bitan.

Toga su svjesni i SDP i HDZ. No, hoće li takve najave možebitne postizborne suradnje s Glavaševim HDSSB-om naštetiti SDP-u? I kako će lijevo-liberalno biračko tijelo progutati činjenicu da će SDP nakon izbora možda surađivati sa strankom čiji je utemeljitelj nepravomoćno osuđeni ratni zločinac? Teško.

Jer u toj neprincipijelnoj koaliciji za zajedničkim stolom, dakle, sjedili bi Milorad Pupovac i Glavašev nasljednik Dragan Vulin. Za Pupovca je Glavaš prije samo pet mjeseci izjavio da je “njegova mržnja prema hrvatskom rodu i državi Hrvatskoj jedinica mjere zla i zločinačke politike prema vlastitoj domovini”.

A Pupovac se prije te Glavaševe izjave u Saboru pojavio sa selotejpom, aludirajući na nepravomoćnu presudu protiv Glavaša u kojoj stoji da je za vrijeme rata u Osijeku naredio mučenje i likvidaciju civila srpske nacionalnosti. SDP će, kao što je i Milanović rekao, morati biti darežljiv prema koalicijskim partnerima, unatoč tome što govore “suhe brojke”. To znači da će manje stranke, iako u anketama ne prelaze prag, dobiti visoka mjesta na listama i vjerojatno nerealan broj mandata. Obećavat će se “brda i doline” onima koji traže “projekte” samo da se potpiše sporazum za Demokratsku koaliciju. No, ta prevelika darežljivost, kada je HDSSB u pitanju, mogla bi na kraju odvesti SDP u propast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 07:07