IZA KULISA

DAVOR BERNARDIĆ, JEDNOSTAVNO, NIJE LIDER Sve više podsjeća na jedan crtani lik, svako malo padne u provaliju, ali ne odustaje

 
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Postalo je prilično zamorno pratiti pokušaje predsjednika SDP-a Davora Bernardića da bude duhovit, baš kao i kritike koje zbog toga svakodnevno trpi u medijima i na društvenim mrežama. Bernardić sve više podsjeća na crtani lik Kojota, koji svako malo padne u provaliju, ali svejedno odbija odustati, redovito se opet popne na vrh litice i ponovno - padne. Šef SDP-a uvjeren je da će njegova taktika podići rejting socijaldemokratima i ne obazire se na brojke koje upozoravaju da je, prema istraživanju Crobarometra, rejting SDP-a u prosincu pao na samo 18,9 posto, a prema Crodemoskopu, početkom siječnja iznosio je 20,6 posto. Uz ovakve trendove, najuspjelija Bernardićeva šala bila je izjava da bi SDP pobijedio na izborima.

U čemu je problem?

Davor Bernardić, jednostavno, nije lider i posjeduje nenadoknadive deficite u usporedbama sa svojim prethodnicima. Nema sposobnost okupljanja različitih ljudi, kakvu je posjedovao Ivica Račan, niti ima karakteristike (pomalo sirovog) predvodnika poput Zorana Milanovića, i u proteklih 15 mjeseci na čelu SDP-a uprskao je kredibilitet, i osobni i stranke koju vodi. Sada se već govori da ga ne podržavaju ni njegovi bliski suradnici, što nije potpuno točno, međutim, čak niti u tom unutarnjem krugu više nema nikoga tko vjeruje da s Bernardićevim vodstvom SDP može ugroziti HDZ. A kada netko nije u stanju povezati vlastite redove, kako može uvjeriti ostatak opozicije da ga slijedi? A kamoli biračko tijelo.

Znači li to da u SDP-u trebaju pokušati smijeniti svog predsjednika?

To je pitanje za one koji žive od te stranke. Ne, ako misle da Bernardić nije pokazao sve što može, ali u suprotnom, produžavanje sadašnje situacije vodi u agoniju. Dok desnica zabranjuje nepoćudne filmove na HTV-u, država nema novac za skupe lijekove, a pitanje je što će se dogoditi s Inom i Petrokemijom, lider opozicije bavi se satirom. Dođe li do pokušaja njegove smjene, bit će zanimljivo vidjeti tko će, odnosno hoće li itko stati uz njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 23:00