KOMENTAR PRESUDE

DAVOR BUTKOVIĆ HDZ je od danas i službeno kriminalna organizacija

Kastel Sucurac, 210214.HDZ-a GO Kastela uprilicila je proslavu 24. obljetnice osnutka. Svecani skup odrzan je u kinu Sv. Juraj, a proslavi je nazocio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.Na fotografiji: Tomislav Karamarko.Foto: Ante Cizmic / CROPIX
 Ante Čizmić / CROPIX

ZAGREB - U redu, riječ je o nepravomoćnoj presudi. Međutim, milijuni Hrvata koji su gledali, slušali ili pročitali pohvalno precizno obrazloženje presude u slučaju Fimi Media teško da mogu imati bilo kakvu dvojbu. Sutkinja Ivana Čalić proglasila je, na temelju bezbroj hladnih i pomalo zastrašujućih činjenica, dugogodišnju vladajuću hrvatsku stranku krivom za teški kriminal.

Ovdje je, naravno, manje važno kako će i otkud HDZ platiti ukupno 29,5 milijuna kuna, (povrat ukradenog novca, plus kazna od pet milijuna), i kako će se presuda, postane li pravomoćna, manifestirati na poslovanje stranke.

PRESUDA ZA NAJVEĆU KORUPCIJSKU AFERU: HDZ kažnjen oduzimanjem 30 milijuna kuna!

Mnogo je važnija, u svjetlu današnje presude i njenog obrazloženja, politička budućnost Hrvatske demokratske zajednice.

Naime, ako je dokazano da je HDZ - ne samo Ivo Sanader - nego HDZ, i to u vrijeme dok je bio na vlasti, funkcionirao kao organizacija koja je ilegalno pribavljala novac, i onda ga ilegalno distribuirala, imali li Hrvatska demorkatska zajednica uopće pravo da i dalje sudjeluje u našem političkom životu?

HDZ je, ponovimo, sva opisana kaznena djela počinio dok je bio na vlasti, dok je, znači, imao obvezu da štiti i provodi zakone Republike Hrvatske.

Umjesto toga, HDZ je hrvatske zakone organizirano i svjesno kršio, većim dijelom svojeg drugog mandata (drugim mandatom smatramo vladavinu HDZ-a od kraja 2003. do kraja 2011.)

Što učiniti sa strankom, koja se, obnašajući vlast, ponašala kao kriminalno udruženje?

Jedan odgovor na to pitanje dat će birači: prva istraživanja javnog mišljenja pokazat će hoće li se HDZ zadržati na svojih dvadesetak posto, ili će ga i njegovi fiksni birači kazniti.

Drugi odgovor mora pružiti samo vodstvo stranke, čiji je sadašnji predsjednik bio ministar unutarnjih poslova u HDZ-ovoj Vladi, dok je HDZ činio kaznena djela zbog kojih je danas osuđen.

Pitanje je, dakle, treba li se HDZ raspustiti i pretvoriti u neku drugu desnu stranku, ili će, pak, kao nesumnjivo jedan od najsnažnijih brandova hrvatske politike, nastaviti raditi pod istim imenom, riskirajući trajnu stigmu kriminalne organizacije.

KARAMARKO 'Ovo je presedan, žalit ćemo se! HDZ nikad neće prihvatiti kolektivnu odgovornost'

Ostale presude u slučaju Fimi Medije manje su bitne. Svakome tko je pažljivije pratio suđenje bilo je sasvim jasno kako su dokazi protiv Ive Sanadera preteški i preuvjerljivi, a da bi presuda mogla biti značajnije blaža.

Detaljno sutkinjino nabrajanje sve imovine koju će država oduzeti Sanaderu, kod dijela bi građana, doduše, možda moglo izazvati osjećaj kakvog takvog ispunjavanja pravde,

Ono što je, međutim, uz presudu Hrvatskoj demokratskoj zajednici realno važno, jest činjenica da se pokazalo kako se država - premda sa zakašnjenjem - ipak kadra boriti protiv kriminala i u samom državnom vrhu: ne smije se, naime, zaboraviti da je slučaj Fimi Media, u kojem je HDZ proglašen krivim, otvoren još u vrijeme dok je Hrvatska demokratska zajednica bila na vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 06:55