Degen: Imam dokaz da je Jadranka Kosor lagala

ZAGREB - Slučaj sigurnosnih provjera članova Savjeta za razvoj civilnog društva završit će, čini se, sudskim tužbama. Odvjetnik smijenjene predstojnice Vladina Ureda za udruge Silvije Degen najavio je da će tužiti Vladu i njezinu potpredsjednicu Jadranku Kosor "zbog iznošenja neistina".



- Smatramo da je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor naredila sigurnosnu provjeru članova Savjeta, a moja klijentica Jadranka Cigelj za to ima i dokaze. Uostalom, i neki drugi dužnosnici HDZ-a su Jadranku Cigelj upozoravali da cijelu priču o sigurnosnim provjerama malo smiri.



Mojoj je klijentici naređeno da postupi na način koji je protivan svim demokratskim sistemima u Hrvatskoj, a to ćemo dokazati na sudu - rekao je Degen. Njegova klijentica, rekao je, sutra će se pojaviti na svojem radnom mjestu.



Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija postupa po predstavci koju je krajem prosinca podnijela Sandra Benčić, članica udruge B.a.b.e. i Centra za mirovne studije, u kojoj su dovedene u pitanje sigurnosne provjere članova Savjeta za razvoj civilnog društva.



Kako neslužbeno doznajemo, smijenjena predstojnica Vladina ureda za udruge Cigelj od tajne je službe pismenim putem zatražila tzv. potpunu sigurnosnu provjeru članova Savjeta. Ravnatelj Centra za ljudska prava, inače i član Vijeća, Tin Gazivoda odbio je najaviti kada će biti dovršeno izvješće Vijeća, u kojem će ono dati mišljenje o zakonitosti postupanja tajne službe u ovom slučaju, ali je u komentaru cijelog slučaja rekao na koja pitanja u postupku SOA-e treba obratiti pažnju.



Način na koji se u Hrvatskoj provode sigurnosne provjere, naime, i dalje je uređen Vladinom uredbom iz 2003. Prema članku 5., provjera može biti potpuna ili djelomična. Potpuna se sigurnosna provjera provodi za čelnike i zaposlenike tajnih službi, predsjednika i članove Vijeća za nadzor sigurnosnih službi Sabora, i "druge osobe na dužnostima od posebne važnosti za nacionalnu sigurnost".



- Iz tih je odredaba jasno da nad članovima Savjeta za razvoj civilnih društava ni po najširoj interpretaciji nije smjela biti rađena potpuna provjera - rekao je Gazivoda, koji smatra da bi pitanje sigurnosnih provjera trebalo biti uređeno zakonom, a ne uredbom.





Tri dana nakon što ju je Vlada smijenila s mjesta predstojnice Vladina Ureda za udruge, Jadranka Cigelj i dalje u stanu prima novinare, dobiva pozive potpore braniteljskih udruga, a, kako kaže, počeli su zvati i članovi HDZ-a. Najviše ju ipak boli to što joj se nije javio premijer Ivo Sanader.



- Ja sam ljudsko biće, nisam stroj i nečovjek. Ne znam zašto me premijer Sanader nije nazvao, nego je nasjeo na obmane Jadranke Kosor. Uvijek sam mu bila vjerna i zahvalna za podršku, da bi me sada odbacio, a da nije čuo i moju stranu - kaže Cigelj.



I nakon demantija iz Vlade, ustrajava na tvrdnji da joj je potpredsjednica Jadranka Kosor naložila da od SOA-e zatraži sigurnosnu provjeru nad kandidatima za Savjet za razvoj civilnog društva.



- Prije nego što sam dala prijedlog SOA-i, raspitala sam se je li to po zakonu. Dražen Franulić iz Vladine Komisije za imenovanja rekao mi je da je sve u redu, a isto su tvrdili i pravnici u stručnim službama Vlade - tvrdi Cigelj.



Ogorčena je na Jadranku Kosor, jer se već sedam godina ponaša nekorektno prema njoj, i na svoju stranku. Tražit će da joj HDZ plati tri godine izgubljenog radnog staža koji joj Ante Beljo nije uplaćivao dok je radila u HIC-u, te dokup preostalih godina do mirovine.     (V. Rešković)

Cigelj: Sanader je nasjeo na obmane Jadranke Kosor





- Meni se sve čini kao šala i ne izgleda mi previše ozbiljno. Mislim da prvo treba utvrditi o čemu se radi. Vjerujem da je i zakon naložio kako se obavlja provjera - izjavio je Mesić, dodavši da su spremni o svemu razgovarati i na eventualnoj sjednici Vijeća za sigurnost.      (K. B.)

Mesić: Ovaj slučaj je šala

Predsjednik Stjepan Mesić prokomentirao je aferu Cigelj te rekao da mu neke stvari nisu odveć jasne.



Orlanda Obad
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:39