PREDSJEDNIČKI IZBORI

DIP U POTPUNOSTI ODBACIO ŠKORINE TEŠKE OPTUŽBE: NEMA KRAĐE NA IZBORIMA! 'Imamo 14.183 promatrača, od čega 908 vaših'

Miroslav Škoro
 Biljana Blivajs / CROPIX

Izbori za predsjednika Republike po istome se zakonu provode od 1992. do danas i još nisu utvrđene radnje koje bi dovele u sumnju zakonitu provedbu izbora - rekli su u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) odgovarajući na tvrdnju Miroslava Škore da bi njegov neulazak u drugi krug izbora značio da je posrijedi izborna prevara.

“Vezano uz vaš upit oko intervjua predsjedničkog kandidata Miroslava Škore i njegove ocjene izbornih procesa, napominjemo da se po istom zakonu izbori za predsjednika Republike Hrvatske provode od 1992. U razdoblju od 1992. do ove godine, izbori su održani šest puta (1992., 1997., 2000., 2005., 2009. i 2014.) i u provedbi izbora nisu utvrđene radnje koje bi dovele u sumnju zakonitu provedbu izbora”, piše u odgovoru DIP-a koji je potpisala tajnica Povjerenstva Albina Rosandić.

“S obzirom na manjkave zakonske odredbe kojima su propisani ovlaštenici za podnošenje zahtjeva za promatranje izbora, a imajući u vidu standarde koji postoje na drugim vrstama izbora i nastojanje da se izborni postupak učini transparentnim i dostupnim javnosti, DIP je obvezatnim uputama detaljno propisao tko je sve ovlašten podnijeti zahtjev za promatranje izbora i time kroz institut promatranja dodatno provjeravati zakonitu i urednu provedbu izbora”, stoji dalje u odgovoru.

U DIP-u naglašavaju da svaki kandidat, politička stranka koja je predložila kandidata, birači koji su predložili kandidata ili nevladina udruga mogu odrediti promatrače za sva izborna tijela od biračkih odbora do DIP-a, a to pravo je iskoristio i Miroslav Škoro.

“Do pisanja ovog odgovora ovlašteni predlagatelji unijeli su u informatički sustav DIP-a 14.183 promatrača, od čega je 908 promatrača predsjedničkog kandidata Miroslava Škore. Ovlašteni predlagatelji će promatrače moći unositi u sustav do petka, 20. prosinca 2019., do 12,00 sati, a podatke o ukupnom broju promatrača DIP će objaviti tijekom subote, 21. prosinca 2019.”, navodi se u odgovoru.

Prigovor

Promatrači, kaže dalje DIP, imaju pravo promatrati cjelokupni izborni postupak, od preuzimanja izbornog materijala od strane biračkih odbora, promatranja glasovanja na biračkom mjestu, promatranja prebrojavanja glasova i izrade zapisnika o radu biračkog odbora i predaje zapisnika o radu biračkog odbora i preostalog izbornog materijala nadležnom izbornom povjerenstvu.

Ističu da u slučaju sumnje na eventualne nepravilnosti u postupku izbora kandidati (kao i političke stranke te najmanje 100 birača) imaju pravo podnijeti prigovor DIP-u, a na njegovo rješenje može se uložiti žalba Ustavnom sudu.

Na isto to pravo ukazuju i u GONG-u. - Promatrači su, naravno, dobrodošla karika koja može svjedočiti cijelom procesu izbornog dana - od otvaranja birališta do prebrojavanja glasova, a pritom mogu u zapisnik staviti svoje primjedbe. Te primjedbe se u konačnici rješavaju od strane DIP-a, s time da se na njegove odluke kandidati mogu žaliti i Ustavnom sudu - kažu u GONG-u odgovarajući na naš upit imaju li utemeljenja Škorine sumnje na izbornu prijevaru.

Rizik s odborima

- Na predsjedničkim izborima, kako GONG već godinama upozorava, postoji rizik s biračkim odborima koji nisu sastavljeni tako da ih čine predstavnici vlasti i opozicije, nego ih unutar Hrvatske postavljaju lokalne vlasti, a u dijaspori ih organizira MVEP, tj. ljudi u ambasadama i konzulatima. Iako bi svi oni trebali proći edukaciju DIP-a, činjenica je da se u tako sastavljenim biračkim odborima, za razliku od, primjerice, parlamentarnih izbora, stranke međusobno ne nadziru - ukazuju u GONG-u.

- I GONG će tijekom izbornog dana prikupljati neanonimne dojave građana, no javno ćemo djelovati samo ako budemo imali dokaze - to očekujemo od svih aktera izbornog procesa - poručuju iz GONG-a.

Stručnjak za politički marketing Krešimir Macan u Škorinim tvrdnjama da će, ne uđe li u drugi krug, to značiti da je pokraden, te izjavi da je angažirao i educirao promatrače koji će kontrolirati izbore nalazi kontradikciju.

- S jedne strane tvrdi da će se dobro organizirati i kontrolirati izbore, a s druge strane najavljuje krađu. To bi moglo značiti da njegov stožer ima interne podatke koji sugeriraju da mu nije tako izgledan ulazak u drugi krug - kaže Macan i zaključuje da zato Škoro već sada od sebe radi žrtvu koja mu treba za parlamentarne izbore “jer će time dizati narod protiv nenarodnog režima koji mu je pokrao glasove”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:00