Dirigentu Barenboimu dodijeljeno palestinsko državljanstvo

RAMALLAH - Argentinsko-izraelskom dirigentu i pijanistu Danielu Barenboimu dodijeljeno je palestinsko državljanstvo nakon što je u subotu priredio koncert na Zapadnoj Obali. Barenboimu je državljanstvo dodijeljeno za zalaganje za palestinski narod i mir na Bliskom istoku, rekao je agenciji dpa palestinski parlamentarac Mustafa Barghouti.



Barenboim je vjerojatno jedina osoba na svijetu koja istodobno ima i izraelsku i palestinsku putovnicu, kazao je Barghouti.



Dirigentska zvijezda je izjavio kako je prihvatio tu čast te da je vrlo zahvalan jer je uvjeren kako je budućnost izraelskog i palestinskog naroda neodvojivo povezana.



Barenboim je na koncertu izvodio Bethoveenove sonate pred nekih 600 ljudi u gledalištu u Ramallahu. Ulaz je bio slobodan, ali su slušatelji zamoljeni da doniraju sredstva za zdravstvenu skrb djece u Pojasu Gaze.



Barenboim je 1999. utemeljio orkestar Zapadno-istočni divan zajedno s pokojnim palestincem Edwardom Saidom. Nekih 90 glazbenika u subotnjem orkestru u Ramallahu činili su Europljani, Izraelci i Arapi. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 06:45