ISPRAVLJENA NEPRAVDA

DOBIO NAGRADU NAKON 45 GODINA Prijavu mu je blokirao zloglasni Stasi...

 www.sr-online.de

Günter Zettl je zahvaljujući istočnonjemačkoj tajnoj službi nakon 45 godina dobio nagradu u glazbenoj nagradnoj igri u kojoj je sudjelovao davne 1969. godine!

Naime, tada 18-godišnji Zettl, iz gradića Waren an der Müritz u DDR-u, kriomice je slušao strane radio stanice u potrazi za dobrom glazbom. Tako je 1969. godine u glazbenoj emisiji radija Europawelle Saar čuo nagradno pitanje – trebalo je pogoditi naziv pjesme i izvođača, a nagrada je bila ploča na kojoj je ona objavljena.

Zettl je odmah prepoznao pjesmu – 'Painter Man' od njegove omiljene grupe The Creation. Odlučio je sudjelovati i točan odgovor je napisao na poleđini razglednice koju je potom poslao preko granice.

Međutim, Stasi, njemačka tajna služba, razglednicu je zaplijenila i ostavila je u novootvorenom dosjeu Güntera Zettla. Kako nije dobio nikakav odgovor od Europawellea, pretpostavio je da nije izvučen i zaboravio na sve. U međuvremenu je 1983. uspio izaći iz DDR-a, kada se preselio u Zapadnu Njemačku.

Međutim, kao i mnogi drugi, Zettl je odlučio zaviriti u arhive Stasija, koji su otvoreni javnosti 1992. godine. Kad je otkrio da je njegova razglednica zapravo cijelo vrijeme ležala u njegovom dosjeu, odlučio ju je ipak poslati Europawelle Saaru.

Oni su ga potom odlučili nagraditi i na ovotjednoj proslavi 50. godišnjice od osnivanja Zettl je dobio ploču svoje omiljene grupe. Ondašnji voditelj radijske emisije Manfred Sexauer pronašao je singlicu s 'Painter Manom' u svojoj privatnoj kolekciji i uručio je oduševljenom Zettlu na proslavi 50. godišnjice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:20