SEKSOPOLIS

DOBRO DOŠLI U SVIJET SEKSI MAMICA Ono što bi nekoj gospođi s početka 20. stoljeća bilo nepojmljivo danas je uobičajeno...

 
 Profimedia, Face To Face A

U doba Marcela Prousta znamo kako su majke izgledale. Njegova legendarna mama Jeanne bila je zgodna, mlada i za tadašnje prilike obrazovana djevojka kada se udala za oca, uglednog liječnika Adriena Prousta. Međutim, već nakon desetak godina sretnog braka odvila se njezina preobrazba u brižnu matronu. Nekoliko kila viška, stroge haljine, ozbiljno držanje, na zatiljku skupljena kosa. U jednoj Maupassantovoj priči spominje se žena koja čak u trideset i osmoj izgleda dobro, bez obzira na to što je njezinoj kćeri sedamnaest.

Toliko je bilo nepojmljivo da žena u kasnim tridesetima bude mladolika da je Maupassant smatrao to svojevrsnim fenomenom. U belle-epoque Parizu uz cara Napoleona Trećeg vladale su i kurtizane, ljubavnice prinčeva i kneževa, čija je ljepota kopnjela odmah nakon tridesetog rođendana, ako ih već ranije ne bi pokosile bolesti. Bez obzira na bogatstva koja su u mladosti stekle, redovito su umirale bez novčića u džepu, po ubožnicama, u starosti od pedeset ili šezdeset godina. Kao što znamo, do danas su se stvari dosta promijenile.

Sandy on set...

A post shared by Cindy Crawford (@cindycrawford) on

Još u vrijeme snimanja serije “Seks i grad” četrdesete su postale nove tridesete, utjelovljene u seksi Samanthi koja je navršivši taj neobičan broj godina nastavila nemilosrdno mijenjati ljubavnike, a potom, od početka 21. stoljeća, uspješno se plasira i da su pedesete nove tridesete. Tako da je Instagram zatrpan likovima seksi mamica koje su baš puhnule ili se spremaju puhnuti u pedeset svijeća. Ili u još više njih. Ukratko, čovjek ima pune ruke posla da zapali svijeće na torti tih seksi ljepotica. Uz malu pomoć estetske kirurgije, uz mnogo vježbe i pravilne prehrane danas nije neki problem imati pedeset godina, poručuju nam te mamice.

Još manje je problem slikati se u izazovnim pozama, u bikiniju. Ono što bi nekoj gospođi s početka 20. stoljeća bilo nepojmljivo, naime da se skine gola i slika se u tako poznoj dobi (a i ranije, osim ako nije kurtizana), danas je uobičajeno. Žene koje su u 19. stoljeću smatrane “starijima”, ako ne i “staricama”, sada nose djevojački dugu kosu, izrazi na licu su im mazni i senzualni, obline zamamne i maksimalno izložene. Sve češće možemo pročitati kao izgledaju “mnogo bolje od dvostruko mlađih kolegica”. Gotovo da se ta formula izlizala od prečeste upotrebe. Pa istu rečenicu možemo pročitati za Monicu Bellucci, Kris Jenner, Elizabeth Hurley, Cindy Crawford, Claudiju Schiffer, Naomi Campbell i tako dalje.

Naravno, tu vrstu oduševljenja izaziva i Melania Trump, samo što ona više ne objavljuje izazovne fotke, iz opravdanih razloga. Seksi mamice ne zanimaju se pretjerano za to kako se njihova već odrasla djeca osjećaju dok su društvene mreže preplavljene njihovim zanosnim fotkama. U slučaju Liz Hurley te slike uglavnom radi njezin šesnaestogodišnji sin Damian, koji je priznao da baš i ne uživa u tome. Pogotovo zato što njegovi prijatelji potom sa zanimanjem i oduševljenjem promatraju njegovu golišavu majku.

Međutim, kako god bilo, sumnjam da bi se one odrekle svojeg seksepila. Previše su se oko svega toga angažirale da bi se mogle vratiti životnoj filozofiji jedne Jeanne Proust. Za razliku od sredovječnih muškaraca, koji se u većini slučajeva ne mogu obraniti od trbuščića i proćelavosti (kao što vidimo na slikama političkih golaća što se sve češće pojavljuju u virtualnom optjecaju), žene kao da sve uspješnije trijumfiraju nad tom dosadnom i nepopularnom srednjom dobi, koja je nekoć značila kraj svakog seksepila, ma i misli o seksu.

Gotovo je zauvijek s matronama i njihovim strogim haljinama, s njihovim oštrim, tankim nosevima i cvikerom. Gotovo je sa sijedim kosama, osim ako i one nisu u funkciji seksepila. Ovog ljeta Madonna će proslaviti šezdeseti rođendan i živo me zanima kakve će se fotke pojaviti u eteru. Budući da je uvijek pomicala granice, pretpostavljam da će od nje krenuti moda zvana “šezdesete su nove tridesete”. Ili dvadesete, svejedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:16