KOMENTAR

Domovi zdravlja: profit osobni - novac javni

 
Goran Jusup
 CROPIX/Nova TV

Nemili slučajevi poput onoga koji se događa s privatnom ordinacijom dr. Gorana Jusupa u Obrovcu, pošto je većina pacijenata iz nje pobjegla glavom bez obzira, mogli bi postati znatno češći. Naime, zahvaljujući zakonskom “uratku” ministra Milana Kujundžića, odnosno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, koji je dodatno razbaštinio domove zdravlja “otevši” im većinu ordinacija primarne zdravstvene zaštite, gotovo je sigurno da će u ime profita stradati zdravlje građana.

Posebno su ugroženi pacijenti u malim mjestima, gdje nemaju velikog izbora pa su prisiljeni potražiti pomoć u možda jedinoj ordinaciji ma kakav “gazda” bio i koliko god ih pozivao “na red”, kao što je to bilo s dr. Jusupom. Istina, uvijek je moguće da “proradi država” i oduzme sve ono što je privatniku dala, od ugovora s HZZO-om do dozvole za rad određene ordinacije, ali u Hrvatskoj se to događa tek kada se stvari dovedu do apsurda, kao što je to bilo i u slučaju Obrovac.

Naime, potpuno je nevjerojatno da je zakon domovima zdravlja “uvalio” svu odgovornost za zdravlje građana, a istodobno oteo sve ono čime bi taj cilj trebali postići. Riječju, privatizirano je 75 posto djelatnosti domova zdravlja! U javne prostore ministar je “uselio” privatnike koji su odgovorni samo sebi.

Čast iznimkama, ali ti isti privatnici od domova zdravlja nerijetko traže ulaganja u ordinacije čak do kupovine stolice ili farbanja zidova. Radno vrijeme tumače fleksibilno, zapošljavaju “zaručnice bez licence”, ne žele dežurati “ispod 3500 kuna”, ne idu u kućne posjete, ne osiguravaju zamjene za godišnje odmore...

Primanja? Ogromna za hrvatske prilike. Uglavnom veća od 15.000 kuna (bez dežurstva), što dovodi do ludila njihove kolege iz susjednih ordinacija u kojima “šefuju” domovi zdravlja i liječnike u bolnicama koji i uz dežurstva teško dostižu te iznose.

Umjesto da domovi zdravlja konačno dobiju svoju pravu funkciju, da se organiziraju tako da provode preventivu, da brinu o uspješnosti liječenja, da osiguraju specijalističke preglede, da, riječju, budu centar zdravlja svojih stanovnika, polako, ali sigurno nestaju u vrtlogu privatizacije po principu profit osobni - novac javni. Nažalost, za tu očitu devastaciju zdravlja potpora stiže baš od onih kojima bi javni interes trebao biti “u opisu radnog mjesta”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:39