NIKUDA BEZ SARME

Donosimo vam besprijekoran vodič za zimovanje bez obzira na to idete li s obitelji ili frendovima

 
 Getty Images

Zimsko vrijeme ima posebnu čar, a jedna od njih je i radost odlaska na zimovanje. Planinski zrak, aktivnosti na snijegu poput skijanja, sanjkanja i boardanja, odlična hrana i još bolji provod – sve su to opisi zimovanja. Ili? Da, ali sve ovisi u kakvom aranžmanu idete i što sve trebate pripremiti prije samog puta. Bez obzira radi li se o zimovanju s obitelji ili s ekipom, donosimo vam savršen vodič kako da sve prođe besprijekorno.

Happy family with children on winter ski vacationHappy family enjoying winter vacations in mountains and making selfie
Getty Images/iStockphoto

Prva i osnovna stvar koju morate ugovoriti prije odlaska je zasigurno smještaj. Višečlana obitelj ili veće društvo, taj faktor nije toliko bitan jer je činjenica da vam treba prostrani smještaj. Idealna opcija je iznajmljivanje apartmana zbog prednosti dnevne sobe, kuhinje te spavaćih soba, dok u hotelima imate samo zajedničke prostorije. Bez obzira na to jeste li odabrali apartman ili hotel, svakako pripazite na to koliko je apartman udaljen od žičara i može li se do njih pješice. Idealno je ako se do apartmana može doskijati, a ako ne može, treba paziti da u blizini postoji autobusna stanica na kojoj staju lokalni ski busevi. Također, na internetu provjerite udaljenost trgovina, pekara i bankomata jer nikad se ne zna.

Heavy snowfall on a country road. Driving on it becomes dangerous …
Getty Images/iStockphoto

Nakon odabira lokacije i smještaja, vrijeme je za pakiranje. A ako imate djecu, to podrazumijeva sve duplo. Jer svi znamo da će se klinci namočiti u snijegu, pa će se preznojiti od divljanja i sanjkanja, dalje da ne nabrajamo. Naravno, nećete sa sobom nositi ormar, ali svakako uzmite više donjeg rublja, majica i potkošulja, a pod prioritete za sve stavite kape, rukavice, šalove i sunčane naočale. Planinsko sunce u kombinaciji s blještavilom snijega zaslijepit će vas u tren oka, stoga te iste zaštite sunčanim naočalama.

Skiing, Winter, Back Country Skiing, Downhill Skiing, Powder Snow
Getty Images

Kad je u pitanju skijaška oprema, mišljenja su podijeljena. Odrasli vjerojatno već imaju svoje provjerene skije i pancerice, ali djeca rastu poput gljiva i stoga je najbolji savjet – iznajmljivanje pancerica i skija. Ne samo da ćete uštedjeti na prostoru u autu, već nećete morati svakih godinu dana investirati u opremu koju djeca prerastu u par mjeseci. Također, ako klinci (ili netko od odraslih) ne zna skijati, najbolje rješenje za to je upisati školu skijanja. Sve to možete već unaprijed putem interneta, a jednako tako je dobro provjeriti i cijene ski passeva te postoji li opcija online kupovine unaprijed. Tako da, kada dođete na lokaciju, odmah možete krenuti u akciju.

Women and men having snowball fight in snow on sunny day.
Getty Images

Kada je hrana u pitanju, nepobitna je činjenica kako je sarma najbolji prijatelj hrvatskih skijaša. Nepisano pravilo govori da se unaprijed nakuha lonac koji će prehraniti omanje selo, a kamoli tek ekipu ili obitelj. Kulena, šunkice, kiselo zelje i grah slobodno nosite sa sobom, ali uzmite u obzir i to da sve lokacije zaista imaju odličnu ponudu u svojim trgovinama pa možete bez problema malo zaboraviti na hrvatsku tradiciju.

Happy family on a road trip in winter time
Getty Images

Kad ste sredili smještaj, opremu, odjeću i hranu, vrijeme je za planiranje rute putovanja. Papirnate karte su zaista stvar prošlosti, GPS je vaš novi najbolji prijatelj, a imate ga već i na vlastitom mobitelu. Skinite offline mape, ali najbitnije od svega je da pratite vremensku prognozu. S obzirom na činjenicu da se do skijališta dolazi preko planinskih prijevoja, zbog snijega i nevremena oni mogu biti teško prohodni ili zatvoreni. Stoga, vremenska prognoza i GPS neka vam budu osnovna smjernica.

Car tires on winter road covered with snow. Snowy landscape with a vehicle
Getty Images/iStockphoto

Sve se ovo zvuči kao tona posla, obaveza i stresa, ali imamo dobru vijest kao šećer na kraju. Uz sve ove brige, brigu oko prostranosti automobila, zimskih guma, servisa prije putovanja možete ostaviti iza sebe. Kako biste potpuno sigurno, bezbrižno i udobno otišli na zimovanje, usvojite trend koji je sve popularniji diljem svijeta, a to je iznajmljivanje automobila.

Prilagodite automobil svojim apetitima i željama, a ne obrnuto. Ne samo što ćete tako uživati u komforu (nevezano jeste li vozač ili samo uživate u putovanju dok vas netko vozi), nego se ne morate opterećivati još jednom obavezom prije odlaska na odmor. Uz Carwiz flotu automobila koji nisu stariji od šest mjeseci, odaberite savršene modele za odlazak s familijom, ekipom ili samo s boljom polovicom. Segment prijevoza sredite na najlakši i jednostavniji način i sad se bacite na pakiranje. I, naravno, kuhanje sarme. Sretan put!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:35