POLEMIKA

'DRAGI RATKO, TO NISI TI!' Zašto su se sukobili Željko Ivanković i Ratko Bošković

 Dragan Matic / CROPIX

U današnjem Jutarnjem listu (srijeda, 11 veljače) objavljen je tekst: "Ne, HNB nije rekao da banke prodaju devize", odgovor na moj tekst objavljen dva dana prije u istom dnevnom listu a prenesen na banka.hr. Ratko Bošković "prepoznao se" u kolegi koji je "u razgovoru priznao da ne shvaća zašto bi se, prema izračunu HNB-a, potrošile tri četvrtine deviznih rezervi ako bi se devizni krediti pretvorili u kunske", ali ga to "nerazumijevanje nije spriječilo da napiše pogolemi tekst u kojem se obrušio na vođenje kreditno-monetarne politike".

KOMENTAR RATKA BOŠKOVIĆA Ne, HNB nije rekao da banke prodaju devize

Dragi Ratko, to nisi ti! Ti znaš da to nisi ti. Nije logično. Lako se to zaključi iz tvog "odgovora", razotkrio si se. Pišeš da nisi napisao taj tekst, da je to "izmišljotina" pa kako bi te se moglo prepoznati po nečemu što nisi napisao, a kažeš da sam to napisao da bi te se prepoznalo. Nema smisla. Ako sam želio da te se prepozna, da se prepoznaš, napisao bih nešto što si učinio, po čemu te se može prepoznati, a ne nešto što nisi učinio pa se to s tobom ne može povezati. Kao kad bih "izmislio" da sam razgovarao s kolegom teškim 150 kg želeći da se u tome prepozna tebe. Uz to što nisi napisao tekst koji sam spomenuo, pišeš još i da "nije bilo nikakvog razgovora" i da nismo kolege. Ja sam pisao o kolegi, s kojim sam razgovarao i koji je napisao tekst o kreditno-monetarnoj politici. Očito, Ratko, to nisi ti.

Da sam želio polemizirati s tobom napisao bih tvoje ime, kao što sam napisao imena kolega s kojima sam polemizirao, Zorana Šprajca, Mislava Togonala, Velimira Šonje, Srećka Horvata zatim Drage Jakovčevića, Borislava Škegre, Slavka Linića.

Ne mogu vjerovati ni da si ti napisao da je "to što piše Ivanković podlo, neinteligentno i nekulturno podmetanje“. Iako smo drukčije razmišljali o stvarima o kojima smo pisali, uvijek smo pristojno razgovarali i svima sam uvijek govorio da sam uvjeren da si jako dobar čovjek. A sad pišeš tako ružno. Ne, Ratko, to nisi ti.

Ne mogu vjerovati ni da mi zamjeraš što radim u Banci (sad u HUB-u). Za bankovni sektor radim pola radnog vijeka, nikad to nisam skrivao, i nikad mi to nisi prigovarao. Je li sramota raditi za banke? Za banke radi 22.000 ljudi i imaju pravo na svoje mišljenje o politici, ekonomiji i o tome pisati. I ja imam svoje mišljenje i o tome pišem. Drugi rade za državu (plaća ih država) treći za Crkvu, četvrti za privatne poslodavce koji također imaju svoje poglede i interese.

KOMENTAR ŽELJKA IVANKOVIĆA Za problem sa švicarcima krivi i inertni akademski krugovi

Uostalom, nisu li banke otpisom i odgodom potraživanja omogućile da opstane list za koji pišeš. I tebe, dakle, "plaćaju banke". Ne pamtim te kao osobu koja je druge etiketirala, nego kao čovjeka koji je raspravljao s tuđim argumentima. Ne mogu vjerovati, to nisi ti!

Tekst na koji se osvrćeš pisao sam ne bi li potaknuo znanstvenike i stručnjake da razjasne suprotstavljene tvrdnje o poslovanju banaka koje u posljednje vrijeme zbunjuju javnost. Tko je u pravu? Nema smisla da dileme razjašnjavamo ti i ja, jer ih dosad nismo uspjeli razjasniti. A to nisu doktrinarna pitanja, nego faktička – ili je crno, ili je bijelo, ili bi HNB pri konverziji valutno indeksiranih kredita u kune potrošila devizne rezerve, kao u Mađarskoj, ili ne bi.

Recimo, ne razumijem to što pišeš na kraju svog ljutitog odgovora: "Banke bi deviznu štednju mogle isplaćivati jednako kao i dosad u kunama koje im se vraćaju iz kredita". Nije mi jasno, deviznu bi štednju, dakle eure, isplaćivale u kunama? Onda to ne bi bila devizna štednja. Štediše su ostavile eure, hoće eure, a ne kune. Kad bi dobile kune, kupovale bi eure, što bi izazvalo pritisak na tečaj, koji HNB brani deviznim rezervama. Kad bi za svoje eure dobile kune, više ne bi štedjele u toj banci (što je uostalom jako poznat argument). I to je tako već pola stoljeća, od privredne reforme iz sredine šezdesetih godina prošlog stoljeća, koje se sjećam, a vjerujem da se barem blijedo sjećaš i ti.

Pa kako je onda HNB mogao "proizvesti eurizaciju"? Iako rado i često pišeš o vođenju kreditno monetarne politike, ("obrušiš se"), ili upravo zato, ne mogu vjerovati da si to napisao. Pišeš i da se "tečaj kune ne bi mijenjao", no to ne mogu povezati s tobom. Zar se zauzimaš za fiksni tečaj, za de facto prihvaćanje eura. Protiv si valutne klauzule (?), ali si za fiksni tečaj? Zar nisi za "monetarnu suverenost"? Prvi put to vidim kod tebe. Ne, Ratko, to nisi ti!

*autor je direktor istraživanja u Hrvatskoj udruzi banaka. Tekst je preuzet s portala banka.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 03:36