AFERA BUREK

DRAGO HEDL Novim vodstvom HDSSB se želi predstaviti kao stranka nekorumpiranih ljudi

Iako je Vladimir Šišljagić formalno sam najavio svoj odlazak, njega je već ranije najavio Branimir Glavaš, stvarni vođa stranke, i to zbog DORH-ove istrage oko afere burek
Osijek, 170514.Izvanredna konferencija za medije Vladimira Sisljagica predsjednika HDSSB-a zbog Istrage USKOK-a zbog zlouporabe polozaja i ovlasti.Na konferenciju je doneseno desetak bureka sa sirom zbog danasnjeg teksta u Jutarnjem listu.Na fotografiji: Vladimir Sisljagic pojeo je jedan burek koji je donesen na konferenciju za medijeFoto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix / copyrighted

Odluku Vladimira Šišljagića, predsjednika HDSSB-a, da se u listopadu, na izbornom saboru stranke neće ponovno kandidirati za čelno mjesto, valja tumačiti kao njegovu smjenu s odgođenim djelovanjem. Njegov odlazak već je ranije najavio Branimir Glavaš, stvarni vođa HDSSB-a. Poraz na izborima za Europski parlament i pokretanje USKOK-ove istrage protiv Šišljagića zbog sumnji da se kao osječko-baranjski župan okoristio proračunskim novcem, samo su učvrstili i ubrzali tu odluku. Točnije, Glavaš je čekao rasplet istrage oko pranja novca u Županiji, da bi vidio hoće li biti moguće sačuvati Šišljagića.

Kad je u rujnu prošle godine započela istraga oko Šišljagićeve uloge u malverzacijama s bespovratnim potporama, HDSSB je odgodio izborni sabor zakazan za listopad. Pomaknut je za prosinac, kako bi se vidjelo hoće li i Šišljagić biti predmet USKOK-ova zanimanja. U prosincu to još nije bilo jasno pa je sabor stranke pomaknut za proljeće ove godine. HDSSB i USKOK kao da su bili u mrtvoj trci. Kad je, međutim, postalo jasno da USKOK ima dovoljno elemenata za pokretanje istrage u kojoj je Šišljagić prvoosumnjičeni, izborni sabor HDSSB-a zakazan je za listopad. Ubrzo stižu i prvi signali o potrebi pomlađivanja stranke.

Prošle subote Šišljagiću je rečeno da to i službeno obznani. To, dakle, nije bila nikakva novost. Novost, ono što se do tada nije pouzdano znalo i o čemu se samo nagađalo, jest njegova izjava da se nitko od sadašnjih članova predsjedništva (uz njega, to su Branimir Glavaš te saborski zastupnici Krešimir Bubalo, Ivan Drmić i Dinko Burić) neće kandidirati za najviše izvršne stranačke dužnosti. HDSSB će u listopadu dobiti čelnika iz “drugog ešalona”, mlađu nekompromitiranu osobu koja bi trebala zaustaviti sunovrat stranke. Po svemu sudeći, bit će to Dragan Vulin (28), aktualni dožupan u Osječko-baranjskoj županiji, asistent na osječkom Elektrotehničkom fakultetu. Vulin je Glavašev izbor i sasvim sigurno, na novinskoj konferenciji prošle subote, kad je Šišljagić obznanio svoj odlazak, Vulin mu se nije slučajno našao s desne strane. Šišljagić je na taj način, posredno, najavio tko će ga zamijeniti.

Prošlogodišnji gubitak lokalnih izbora u Osijeku, kada je nezavisni kandidat Ivan Vrkić nadmoćno pobijedio HDSSB-ova gradonačelnika Krešimira Bubala, duboko je uzdrmala tu stranku. Doduše, HDSSB je ostao na vlasti u Županiji, ali samo zahvaljujući trojici vijećnika Hrvatskih laburista. Istraga oko upletenosti Šišljagića u kriminal, te fijasko na izborima za Europski parlament, dramatično su snizili rejting stranke.

HDZ u Osječko-baranjskoj županiji, uporištu HDSSB-a, na europskim je izborima do nogu porazio Savez za Hrvatsku, gdje je HDSSB stožerna stanka.

Sa svojim koalicijskim partnerima osvojio je 38,99 posto glasova u odnosu na 16,4 Saveza za Hrvatsku. Usporedi li se to s prošlogodišnjim rezultatima za EU parlament kada je HDZ osvojio 25,64 posto a HDSSB (tada bez Saveza za Hrvatsku) 22,48 posto, vidljiv je dramatičan pad rejtinga. Realna snaga HDSSB-a u svom uporištu, Osječko-baranjskoj županiji, danas je oko 12 posto. Sedam zastupnika HDSSB-a u Hrvatskom saboru (šest osvojenih mandata i jedan prebjeg, bivši HDZ-ovac Josip Salapić) maksimum je koji je ta stranka ostvarila. No, želja je HDSSB-a sudjelovanje u vlasti.

Prije europskih izbora Glavaš je u intervjuu najavio da bez Saveza za Hrvatsku (osam malih stranaka u kojoj je jedino HDSSB parlamentarna) na idućim izborima za Sabor nitko neće moći sastaviti vlast. Zbog toga je i formirao Savez za Hrvatsku, nadajući se, na državnoj razini, desetak posto glasova.

Ta se priča sada istopila, ali se, u Savezu za Hrvatsku, istopila i regionalna oštrica HDSSB-a, adut koji su svako malo izvlačili iz rukava, predstavljajući se spasiteljima Slavonije. Na početku je priča bila zanimljiva Slavoncima koji su vjerovali da se upravo HDSSB bori za bolji položaj regije unutar Hrvatske. Dok su na tome inzistirali, pa sve dodatno zavili u folklor, hodajući po Saboru u slavonskoj narodnoj nošnji, recitirajući za govornicom bećarce (Dinko Burić, Zoran Vinković), priča je mnoge zavarala. Trebalo je vremena da sa shvati kako su za položaj Slavonije najodgovorniji upravo oni koji su prije stvaranja HDSSB-a vedrili i oblačili u HDZ-u.

Odričući se svih pet članova predsjedništva (od kojih je jedan osuđen za ratni zločin, drugi za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda, a protiv trećeg USKOK vodi istragu zbog korupcije), HDSSB će se pokušati predstaviti kao stranka mladih, nekorumpiranih ljudi, osobâ iza kojih se ne vuku repovi afera. Zamjena teza jednom je uspjela. Drugi put to neće biti lako.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 18:23