Dvoranu oltara našli ispod Primoštena

ŠIROKE, PRIMOŠTEN - Ekspedicija speleologa članova Speleološkog odsjeka planinarskog društva Sveti Mihovil iz Šibenika otkrila je  35 metara ispod ulazne dvorane Digove jame kod sela Široka podzemnu dvoranu nevjerojatne ljepote i bogatstva stalaktita i stalagmita.



- Bili smo ugodno iznenađeni - kazao nam je vođa ekspedicije Joso Gracin. - Toj smo dvorani promjera oko 30 i visine veće od 10 metara dali ime Dvorana oltara zato što izgledom i dostojanstvom podsjeća na crkvu s mnogo oltara.



Do Dvorane oltara vodi uski strmi prolaz iz ulazne dvorane koja je zatrpana smećem i životinjskim truplima, a ima i odbačenih eksplozivnih naprava. - Kada bi općina Primošten očistila i uredila ulaznu dvoranu - kaže Joso Gracin.



- Dvorana oltara mogla bi postati novom primoštenskom turističkom atrakcijom. Šibenski su speleolozi do sada na području Primoštena Burnjeg i tamošnjih sela osim Digove jame istražili jamu Bagulinovo jezero duboku oko 60 metara i jamu Bilulju, a istraživanja namjeravaju nastaviti na novim lokalitetima.    



Tragovi talijanskih zločinaŠibenski speleolozi na dnu Dvorane oltara, do sada nepoznate dvorane koja se nalazi ispod ulazne dvorane Digove jame, pronašli su u stijenu urezane inicijale A. G. i godinu 1942. Inicijale je urezao netko od Primoštenaca žrtava talijanskih fašista koji su 16. studenoga 1942. godine ubili više od 50 primoštenskih težaka te spalili i razorili više od 300 kuća u Primoštenu i na području Primoštena Burnjeg. Tijela ubijenih Primoštenaca talijanski su fašisti bacali u jame. A. G. je ili preživio pokolj nad jamom ili je možda bio živ bačen u jamu. Speleolozi će o tome znati nešto više reći kada temeljito istraže Dvoranu oltara.     (S. F.) 



Stanko Ferić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 01:13