Eduardo uspješno operiran, pukla samo fibula

BIRMINGHAM - Glasnogovornica bolnice Louise Rowan potvrdila je da se hrvatski reprezentativac u tom trenutku nalazio u šok sobi te da se uspješno oporavlja.



Kako je bolnica s Arsenalom dogovorila da neće davati nikakve izjave, za sva pitanja, trebalo se obratiti glasnogovornici kluba Amandi Docherty. No, niti ona nije bila ovlaštena za razgovor o težini ozljede i procjenama njezine ozbiljnosti.



- Eduardo je uspješno operiran i trenutno se oporavlja. Nisam se osobno čula s njim tako da ne znam kako se osjeća, ali postoje ljudi iz kluba koji su cijelo vrijeme uz njega. Odlučeno je da se tijekom sutrašnjeg dana izvrši procjena njegovog stanja te da se tek tada u javnost izađe s detaljima o težini ozljede, kao i pretpostavkama o mogućnostima i trajanju njegovog oporavka. Isto tako dogovoreno je da novinarima neće biti dozvoljen pristup igraču sve do trenutka kada to klub odobri. Također mogu vam reći da to sigurno neće biti sutra i nipošto u bolnici - kazala je glasnogovornica Arsenala.



Primorac: Operacija je bila uspješna



Vijesti su različite! Nakon što je dva sata ležao na operacijskom stolu, prema informacijama, koje smo dobili od Bore Primorca, Eduardo je operiran, a na sreću je pukla vanjska kost, koju je lakše liječiti od prijeloma unutrašnje kosti. Da je pukla unutrašnja kost karijera bi mu bila pod znakom pitanja:



- Doktor je kazao da su uspješno operirali vanjsku kost. Operirao ga je liječnik engleske reprezentacije, koji kaže da se nekoliko puta susretao s takvim ozljedama i da su nogometaši nakon pet, odnosno najviše šest mjeseci oporavka bili na terenu! Da je u pitanju unutarnja kost, teško bi zacijelila...



Eduardo da Silva će u Birminghamu ostati do nedjelje popodne, kada će ga autom prebaciti u London.



Nogometaši Arsenala, svi u šoku, ali ne zbog pogotka koji su dobili u sučevoj nadoknadi, već zbog Eduardove ozljede, sinoć su se vratili u London. Boro Primorac kaže da je vijest kako karijera Eduarda da Silve nije pod znakom pitanja "izmamila smiješak na Wengerovo lice". I on je cijelo vrijeme bio u šoku, na njegov nagovor Eduardo da Silva je došao u Arsenal i tek što se "zalaufao", dogodila mu se teška nesreća. Iako se nakon svega može nazrijeti i malo optimizma, doktor kaže:



- Ujutro ćemo više znati, sada možemo samo nagađati! 



'Svi smo u šoku!'



Roditelji Eduardove supruge Andreje jučer su odmah su prvom linijom otišli u London kako bi u ovom teškom trenutku bili sa svojom kćerkom, unukom i šogorom. Linijom preko Frankurta Zvonkoi Jadranka Šokotišli su zajedno s bivšim Dinamovim glasnogovornikom Nevenom Cvijanovićemkoji im je organizirao cijeli put.



- Roditelji se drže koliko mogu. Andrea me odmah nazvala i molila da organiziram dolazak roditelja u London kako bi oni mogli paziti na malu Lorenu. Šokirani su, ali drže se najbolje koliko to mogu. Nije im lako, žao im je, ali sada pokazuju svoju snagu - rekao nam je Cvijanović nakon slijetanja u London te dodao kako je Andrea odmah otišla za Birmingham.



Kako nam je ispričao Slavko Šok, stric Eduardove supruge, pogubni start Martina Taylora i Eduardov lom noge Andrejini roditelji su gledali u izravnom prijenosu na slovenskoj televiziji.



- Svi su šokirani, majka Jadranka je stalno plakala, nije mogla prestati. Otac Zvonko je isto bio utučen, u šoku. Rekao je samo da bi tom braniču trebalo zabraniti da igra za sva vremena. Već za vrijeme utakmice Andreja je nazvala majku i samo je plakala. Nije mogla ništa reći preko telefona. Ona je veliki borac, ali sada ništa nije mogla - rekao je Slavko Šok.   Sanjin Španović



Kranjčar: Oh, kako nogomet može biti surov



Niko Kranjčarje bio u šoku. Kada sam ga nazvao, vraćao se s utakmice u kojoj je Portsmouth pobijedio iz jedanaesterca, koji je upravo Niko isprovocirao.  "Zaboravio" je na silenzio, zaustavio je automobil i vrlo emotivno govorio o Eduardu da Silvi, momku s kojim se godinama školovao u Dinamu. Surova nogometna stvarnost ih je razdvojila, a zbog Eduardove ozljede se skoro rasaplakao:



- Jako sam žalostan zbog svega što mu se dogodilo. Prijateljevali smo od juniorskih dana u Dinamu i reprezentaciji, imali smo isti put. Nekoliko min uta nakon što mu se to dogodilo zvao me Srna, nije mogao govoriti! Svi smo užasno pogođeni brutalnim startom Martina Taylora...



Naravno, niste ga zvali, bio je u bolnici u Birminghamu, pod narkozom:



- Neću ga zvati ni sutra, vjerojatno će još neko vrijeme biti u šoku i isključit će mobitel! Ali, u roku dva, tri dana otići ću u London i posjetit ću ga. Predugo smo bili zajedno da ne bih sada bio uz njega.



Niko će dodati:



- Oh, kako nogomet može biti surov. Sada, kada se Dudu ustalio u prvoj momčadi Arsenala i kada su njegovi potezi i golovi vodili Arsenal prema naslovu engleskog prvaka, dogodila mu se ovakva nesreća. Ozljeda je došla u najgore vrijeme, u vrijeme kada je bio na vrhuncu...



Bilo je bespredmetno pitati Niku Kranjčara koliko će nam Eduardo nedostajati na Europskom prvenstvu. Ma koliko se doktori mogu prevariti u prognozama, u času kad se Eduardo da Silva budio iz narkoze bilo bi glupo pitati hoće li se oporaviti do EP, kada se zna da kod takvih ozljeda oporavak traje najmanje pet mjeseci. Niko Kranjčar je samo rekao:



- Svi smo s njim i uz njega!  Tomislav Židak



Wenger: Taylora doživotno kazniti



Arsene Wengerbio je očajan i ljutit, nije mogao vjerovati.



- Ne znam što igrači poput Taylora uopće rade na nogometnom terenu. On ne bi trebao više nikad igrati nogomet - rekao je Wenger.



Upitan koliko je ozbiljna Eduardova ozljeda, Wenger je dodao:



- Vidio sam i izgleda strašno. Za njega nije izgubljena samo sezona nego i više od toga.



Menadžer "Topnika" nastavio je s optužbama:



- Dugo se govorilo kako Arsenal treba 'nabiti' da ga se zaustavi. Vidim da je to bio danas slučaj. Iz dana u dan loši startovi se događaju, ali, nasreću, ne završavaju svi sa slomljenim nogama. Neprihvatljivo je da na nogometnom terenu vlada pravilo da nekoga moraš ubiti jednom da mu okončaš karijeru. Željko Janković 




Pokislog izgleda izlazili su nogometaši Dinama iz svlačionice nakon utakmice s Varteksom. Svakako je najtužnije bilo lice Ognjena Vukojevića, modrog veznjaka koji je veliki prijatelj s teško stradalim Eduardom da Silvom.



- Molim vas, nemojte me ništa pitati - odmah je zamolio okupljene novinare Vukojević, čiji je izgled odavao dojam slomljenog čovjeka. Bio je na rubu suza dok je skupljao snagu za sljedeću rečenicu:



- Ovo je svakako jedan od najtužnijih dana u mom životu. Nakon što je stradao moj veliki prijatelj Eduardo, još smo izgubili utakmicu. Može li biti gore.   Alen Lesički

Vukojević: Jedan od najtužnijih dana u mom životu





Koliko je teško vratiti se na travnjak nakon loma noge, na svojoj je koži najbolje osjetio Marijan Buljat. Dok je bio u naponu forme, jedan start Eduarda na treningu Dinama odvojio ga je na dulje od travnjaka. Buljat je na televiziji gledao prijenos utakmice između Birminghama i Arsenala.



- Kada sam vidio Eduarda kako leži na travnjaku, oblio me hladan znoj. Bio sam šokiran - opisao je svoju prvu reakciju i nastavio:



 - Odmah mi je kroz glavu prošla moja ozljeda i prava kalvarija kroz koju sam prolazio tijekom oporavka.



- Isprva mi se i nije činilo da je tako teška ozljeda u pitanju, ali kada su se pojavile fotografije na internetu, postao sam svjestan činjenice o kakvoj je ozljedi riječ - bio je kratak Buljat, koji nije ni pokušavao skriti tugu zbog nesreće bivšeg suigrača i prijatelja.

Buljat: Oblio me hladan znoj





Mladen Petrićozlijedio je gležanj uoči Eura 2004. Nije to bila teška ozljeda poput Eduardove, no Petrić se nije uspio oporaviti do EP-a mladih reprezentacija, pa ga Otto Barić nije vodio u Portugal.



- Nemam riječi! Čuo sam prije utakmice s Hansom da je teža ozljeda, ali sam tek poslije saznao kakva. Nisam još vidio slike, kažu mi da su prestrašne - rekao je napadač Borussije Dortmund. I nastavio:



- U šoku sam, žalostan što se to dogodilo tako dobrom čovjeku kao Eduardu. Da me se krivo ne shvati, ne želim takvu ozljedu nikome, ni najgorem suparniku, ali zašto baš Eduardo?!



Petrić je relativno često imao sitne ozljede, što gležnjeva, mišića, čak i lica, pa je i te kako pozvan govoriti o psihološkom aspektu povratka.



- Poslije svake ozljede teško se vratiti. I meni je bilo. Igraču nije svejedno kad opet ulazi u duel ili prima loptu, a zna da suparnik na njega starta. Eduardo je sigurno imao neopisive bolove, povratak će mu biti postupan i dugotrajan. No najvažnije da se vrati - poručio je Eduardov kolega iz napada reprezentacije.        (nl)

Petrić: Nemam riječi!





Vraćao sam se s treninga kada me nazvao suigrač Martin Petrovi rekao: 'Strašno, užasno je što se dogodilo Eduardu'. Uplašio sam se, a ubrzo i potpuno šokirao nakon što sam vidio te fotografije na internetu, rekao nam je sinoć Vedran Ćorluka



- Najmanje je bitno što će Dudu propustiti Euro, nakon ovakvih ozljeda važno je samo da ozdravi i jednog dana ponovno zaigra. Ne znam koliko to Eduardu znači, ali svi mi suigrači iz reprezentacije molit ćemo se za njegovo zdravlje. Strašno sam razočaran i startom tog braniča, to nema veze s nogometom, takvim tipovima nije mjesto na terenu. Eduardo je najveća dobričina koju sam u životu upoznao, čovjek bez ijedne mane. Ne mogu prežaliti što mu se ovo dogodilo.

Ćorluka: Molit ćemo se za Dudua



Slaven Bilić: 'Užas! Ajme majko!



Slaven Bilićnije otpočetka gledao utakmicu Birmingham - Arsenal jer je još u društvu glasnogovornika Davora Gavranapio popodnevnu kavu, no nakon što je u nekoliko minuta ružna vijest o Eduardovu lomu gležnja obišla Hrvatsku, izbornik naše nogometne reprezentacije pogledao je snimke i čekao vijesti iz Arsenala.



- Ovo što sam vidio je užas, ajme majko - bila je prva Bilićeva reakcija..



- Kažu mi engleski novinari da je sličnu ozljedu imao Alan Smithi vratio se nogometu. U ovom trenutku najvažnije je da se Eduardo uopće vrati igranju, važnije i od Eura i bilo kakvih drugih planova - dodao je Bilić, kojem je Dudu poput drugog sina.



- Dogodio se nesretan splet okolnosti, 'potrefila' se fizika. Eduardova stajna noga, start Taylora pod kutem od 90 stupnjeva - dodao je naš izbornik, koji je tijekom večeri dobivao i kontradiktorne informacije.



Nakon što se čuo s Wengerovim pomoćnikom, trenerom prve momčadi Arsenala Borom Primorcem, koji mu je prenio što su rekli liječnici nakon operacije, da se ipak radi samo o fibuli, lisnoj kosti, a ne i o tibiji, goljeničnoj kosti, Bilić je izjavio:



- Naposljetku se osjećam glupo. Na neki način sam sretan epilogom, sretan pod navodnicima. Kakve su bile prve reakcije i prognoze svih medija, ovo sada, samo s fibulom, čini se da je još i dobro ispalo.



Bilić se nije čuo s Wengerom, vjerojatno će u nedjelju. A ići će i osobno u London.





Krešimir Raguž
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:31