DOGAĐAJ IZ 1949.

EGZORCIST SNIMLJEN PO ISTINITOM DOGAĐAJU Mjesec dana su iz dječaka istjerivali vraga

Neki su izrazili sumnju prema paranormalnim događajima

Još dan danas film Exorcist iz 1973. izaziva strah u onima koji su uopće dovoljno hrabri da ga pogledaju. Jedina utjeha nakon gledanja ovog horora jest da je riječ o fikciji. Ipak, isusovci tvrde da su stravični događaji istiniti, te da je 1949. dječaka 'Robbieja' zaista zaposjeo vrag.

Isusovaci, studenati teologije i stručnjaci okupili su se, naime, na debati u sveučilišnoj knjižnici u St. Louisu kako bi raspravili je li priča o dječaku zaista istinita.

Neki su tvrdili da je 'Robbie' bio mentalno zaostao ili pak seksualno zlostavljano dijete te da je sve izmislio, dok svećenici ne sumnjaju u istinitost događaja. Ipak, liječnici su zajedno sa svećenikom mjesec dana pokušavali iz dječaka istjerati vraga.

- Ako nas vrag može uvjeriti da ne postoji, tada je već dobio pola bitke - kazao je svećenik Paul Stark, koji je debatu i predavanje otvorio molitvom iz priručnika o egzorcizmu zazivajući Boga da 'ispuni svoje sluge hrabrošću kako bi se borili protiv 'zmaja''.

Neki od sudionika rasprave pričali su o osobnim iskustvima i sudjelovanju u događaju o kojem pričaju generacije mještana St. Louisa.

Jedan muškarac opisao je da je stanovao živio blizu kuće u kojoj su živjeli 13-godišnji dječak i njegova majka. Drugi je nadodao kako je ona bila daljnja rođakinja svećenika Williama Bowderna koji je zime 1949. navodno izveo egzorcizam nad njezinim sinom.

Bowdern, koji nikada nije govorio o detaljima, preminuo je 1983. Ipak, asistirao je velečasnom Walteru Halloranu, koji je, za razliku od svog kolege, sve otvoreno ispričao Thomasu Allenu, gostujućem predavaču na debati.

Allen je izrazio je sumnju prema paranormalnim događajima.

- Više je govorio o dječaku i koliko je patio nego o samom ritualu egzorcizma. Rekao je kako je dječak bio uplašen, zbunjen i da cijelu situaciju ni sam nije razumio. Rekao mi je kako jednostavno ne razumije - kazao je Allen.

Allen se potrudio zaštititi identitet 'Robbieja', usprkos ostalima koji se silno tvrde da dan danas otkriju tko je on.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 00:16