IVANA MALETIĆ NAPISALA SMJERNICE

EKONOMSKI PROGRAM NOVOG HDZ-a Umirovljenici natrag na tržište rada, prodaja vojne imovine...

 Goran Mehkek / CROPIX

Ukoliko HDZ bude imao priliku ponovno sastavljati Vladu, tražit će od svojih budućih partnera da se isključivo provodi njihov gospodarski program koji na podlozi već izrađene studije njemačkog Ifo instituta ažurira potpredsjednica stranke Ivana Maletić, koja je i voditeljica radne skupine za izradu izbornog programa.

Glavne točke dokumenta, kako doznaje Jutarnji, temelje se na poboljšanju poslovnog okruženja, jačanju malih i srednjih poduzetnika, izvoznika, oživljavanju poljoprivrede, povratku industrije, mjerama za zapošljavanje mladih, reformi zdravstva kroz bolju organizaciju mreže bolnica, mirovinskog sustava na način da se omogući na vraćanje mlađih umirovljenika na tržište rada, aktivaciji zapuštene imovine, izmjeni poreznog sustava te povezivanju obrazovanja i znanosti s tržištem rada.

Program još nije dovršen, bit će ovih dana, ali Jutarnji je od sugovornika koji su uključeni u izradu doznao neke pojedinosti, premda napominju da to nipošto nije cijeli program.

Pomoć malima

HDZ, prema tom programu, želi pomoći malim i srednjim poduzetnicima kroz dostupne izvore financiranja preko HBOR-a, ali i EU fondova, žele poticati izvoz jačanjem mjera za otvaranje međunarodnih tržišta te snižavanjem cijena inputa i njihovom većom dostupnošću. U programu se navodi i pomoć poljoprivrednicima, aktiviranjem poljoprivrednih zemljišta, poticanjem domaće proizvodnje i navodnjavanjem površina.

- Želimo reindustrijalizirati zemlju i poticati važne industrije, poput prehrambene, drvne, farmaceutske, metalurške. Dugoročno, kroz sustav obrazovanja želimo stvoriti i pretpostavke za jači razvoj ICT-a, a kratkoročno odmah pomoći i poreznim mjerama. Plan je da se domaće tvrtke što bolje povežu sa zajedničkim tržištem Europske unije – kaže naš sugovornik iz HDZ-a.

Gospodarski program HDZ-a, kažu nam u stranci koju od ovog tjedna u prijevremene rujanske izbore vodi Andrej Plenković, temelji se na mjerama koje će biti važne za poticanje ekonomije, a u njemu se definiraju ključni potezi koje bi Hrvatska trebala napraviti kako bi se pokušale riješiti dugogodišnje neravnoteže. U sklopu programa naglasak se stavlja i na znanost, obrazovanje i inovacije. Važan segment je i nastavak Kurikularne reforme. Želi se povezati i uskladiti obrazovna politika s tržištem rada, a za mlade se planiraju mjere koje će poticati na stažiranje za vrijeme školovanja ili studiranja, te kasnijeg bržeg zapošljavanja.

- Poseban naglasak ćemo staviti na mlade jer zbog njihovog iseljavanja ostajemo bez temelja za daljnji razvoj u budućnosti. Osmislit ćemo čitav set mjera da se mogu usavršavati dok se školuju na način da ćemo poticati poslodavce da ih primaju na staž i potom zaposle. Sada je situacija takva da imamo pregršt mjera aktivne politike zapošljavanja u kojima se nitko ne snalazi. Želimo to pojednostaviti, učiniti ih bliskijim korisnicima da odgovore na potrebe, a ne da se kreiraju samo administrativno. Općenito, sve te mjere moraju biti jednostavne, jasne i bliže građanima, te da se više zapošljavaju u privatnom, a ne samo državnom sektoru - kaže naš sugovornik.

U HDZ smatraju da su tzv. Mrsićeve mjere bile više okrenute ka stažiranju u državnom sektoru, a pokazalo se da je 48 posto mladih koji nisu koristili te mjere zaposleno, dok je 60 posto onih koji su bili uključeni u mjere zaposleno, što znači da je neto dodatni učinak bio svega 12 posto.

Ukloniti prepreke

Važna točka programa bit će i rješavanje problema s imovinsko-pravnim poslovima, koji su prepreka investicijama i svim projektima, kao i aktiviranje mrtvog kapitala kroz ogromnu količinu državne imovine, koju Hrvatska ima u svom vlasništvu. Žele riješiti zapuštena poljoprivredna zemljišta koja bi se davala u koncesiju ili prodavala, a vojni objekti i napuštene zgrade javne namjene također bi se dale na korištenje.

- Irci su iznenadili Europsku komisiji s rastom od sedam posto, a kada smo ih pitali kako su to uspjeli, rekli su da su pored ovih klasičnih mjera koje i Komisija predlaže složili čitav niz mjera za aktiviranje državne imovine – kažu u radnoj skupini za izradu gospodarskog programa HDZ-a.

Promjene će biti usmjerene na smanjenje broja različitih nameta te porezno rasterećenje kako građana tako, a posebice obrtnika, poljoprivrednika i poduzetnika.

GLAVNE TOČKE GOSPODARSKOG PROGRAMA HDZ-a: Porezno rasterećenje, pomoć obrtnicima i poljoprivrednicima

Poslovno okruženje

- pomoć malim i srednjim poduzetnicima kroz dostupnost financiranja

- pomoć izvoznicima

- poticati investicije u turizmu

- reindustrijalizacija

- poljoprivreda

- farmaceutska industrija, drvna, prehrambena, metalurška

- povezivanje tvrtki sa zajedničkim EU tržištem

Obrazovanje i znanost

- nastavak Kurikularne reforme

- povezivanje s tržištem rada

- poticanje inovacija

- inkubatori na fakultetima za start up tvrtke

Mjere za mlade

– aktivne mjere zapošljavanja da se potiče poslodavce da ih uzimaju na stažiranje dok studiraju ili idu u srednju školu

- usmjerenost ka zapošljavanju u privatnom sektoru

- stipendiranja

- poticanje strukovnih zanimanja

Investicije

- rješavanje imovinsko-pravnih poslova

- aktivacija zapuštene imovine – od poljoprivrednih zemljišta, vojnih nekretnina, do svih drugih neaktivnih zgrada društvene namjene, poput škola

Porezni sustav

- jednostavnost, stabilnost, sigurnost

– smanjenje poreza na dohodak građana

- ukidanje brojnih parafiskalnih nameta

Zdravstvo i mirovinski sustav

- bolja organizacija mreže bolnica

- informatizacija

- javna nabava

- jačanje primarne zaštite

- vraćanje na tržište rada onih koji su prerano otišli u mirovinu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:16