PIŠE VIKTOR VRESNIK

ELITA OSTAVILA NAROD Slavonijapoharana, na terenu kaos, a Milanović obilazi političke skupove

 Željko Hajdinjak/CROPIX

Pitanje je jasno: gdje je mjesto premijeru i članovima Vlade kada zemljom hara elementarna nepogoda?

Na terenu, s građanima.

I dok su to vrlo dobro shvatili vodeći političari susjednih poplavom zahvaćenih zemalja. U trenutku izbijanja katastrofe oni su ostavili sve svoje redovne poslove kako bi se uključili u pomaganje građanima.

A hrvatska politička elita čini se da je odlučila ponašati se doslovno tako - elitno, iznad, ali i izvan svega što se događa.

Točno je da premijerov boravak među poplavljenima tehnički ne znači puno. Od Milanovića nitko neće očekivati da prevrće pijesak i gradi zečje nasipe. Svatko, međutim, ima pravo očekivati od premijera da u trenucima nacionalne tragedije tu tragediju podijeli s nacijom.

Milanović jest uoči vikenda proveo određeno kratko vrijeme među poplavljenima u Slavoniji.

Njegov kratki boravak terenu, činio se, međutim, kao potpuni nedostatak empatije i razumijevanja političkog lidera.

MMilanović djelomično jest u pravu kada mu se slikanje s poplavljenima čini demagogijom - tako je nekako objasnio jučerašnji neodlazak na poplavljeni teren.

Točno je i da je daleko važnije da od slikanja po terenu situaciju drži pod kontrolom.

Je li to, međutim, moguće ako putuje zemljom obilazeći predizborne skupove, dakle ne u premijerskoj, nego isključivo u stranačkoj funkciji? Nije.

Kružeći u vrijeme prirodne katastrofe od Dubrovnika do Varaždina, Milanović je SDP-ovu predizbornu kampanju pretvorio u tužan putujući varijete s posve promašenom porukom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 09:28