Eric Clapton: Moja istina o vezi s Laylom

"Prvi put sam je vidio nakon jednog koncerta Creama i pomislio sam kako je neobično lijepa. Ne samo izgledom, premda je bila najljepša žena koju sam ikad vidio. Bilo je to nešto dublje, nešto što je zračilo iz nje i odmah me osvojila", piše Eric Clapton u svojoj autobiografiji.



Riječ je naravno o Pattie Boyd, ženi kojoj je posvetio "Laylu", jednu od najljepših ljubavnih pjesama svih vremena - ali i supruzi njegova dobrog prijatelja Georgea Harrisona.



George i Clapton sprijateljili su se krajem 60-ih, u ono uzbudljivo vrijeme kad su se modna, glazbena i umjetnička scena miješale u Londonu u opojnom koktelu obilato začinjenom drogama i alkoholom. George je navraćao kod Claptona, zajedno su gutali tripove i pomalo sviruckali. Clapton, tad član "supergrupe" Cream, zaradio je nešto novca i kupio vilu Hurtwood Edge u zelenilu Surreya. George i Pattie živjeli su na pola sata vožnje od njega pa su se često družili i svako malo pokušavali namjestiti samcu neku curu. No, on je volio Pattie.  

Prvi put je vidio Pattie Boyd nakon koncerta Creama. Bila je to ljubav na prvi pogled, ali u jednom smjeru. Godinama ju je pokušavao preoteti Harrisonu i utjehu tražio u drogama, alkoholu i ženama. Žudio je za njom, otkriva, jer je pripadala moćnom muškarcu...
"Žudio sam za Pattie jer je pripadala moćnom muškarcu koji je posjedovao sve ono što sam ja želio: fantastične aute, nevjerojatnu karijeru i predivnu ženu", piše Clapton. Ljubav prema Pattie nije spriječila Claptona da se spetlja s Alicom Ormsby-Gore, hipi djevojkom iz plemićke obitelji kojoj je tad bilo jedva 16 godina. Iako mu se razlika u godinama činila velikom (njemu je bilo 24), Clapton joj je dopustio da se doseli k njemu i počeo je čudnovati zajednički život u kojem, bar ispočetka, nije bilo previše seksa, jer je Alice bila djevica, i zato što je Clapton bio opsjednut s Pattie.



Poduzimao je sve da je dobije: navraćao je u dom Harrisonovih u nadi da će Pattie zateći samu, angažirao Dr. Johna, glazbenika i voodoo vrača, da mu pomogne, ubacivao se Pattienoj sestri Pauli samo da se približi Pattie - a spletki se nije libio ni sam George Harrison.



"Jednom kad smo i George i ja svirali u Empireu u Liverpoolu, George me odveo na stranu i predložio mi da provedem noć s Pattie kako bi on mogao spavati s Paulom. Prijedlog me nije ni najmanje začudio jer se u ono vrijeme smatralo moralnim dograbiti što možeš, ali na kraju je on izgubio hrabrost pa sam ja spavao s Paulom", piše Clapton.



Pattie je ipak u jednom trenutku napokon popustila, a Clapton je tad priznao i Georgeu, s kojim je snimao njegov album "All Things Must Pass", da je zaljubljen u njegovu ženu. Georgea je to povrijedilo, ali došlo mu i kao olakšanje, jer je ionako slutio što se događa.



 Harrisonom



Eric Clapton snimljen s Georgeom

Bio je to početak polutajne veze Pattie Boyd i Erica Claptona. Clapton se riješio Alice i Paule, ali koliko god ju je nagovarao, Pattie nije htjela ostaviti Georgea. Lud od ljubavi, Clapton je cijeli prvi album za svoj novi bend, "Derek and the Dominoes", posvetio Pattie i njihovu odnosu. "Bio sam uvjeren da će je, kad čuje cijeli album na kojem je 'Layla', dirnuti moj ljubavni plač i da će napokon ostaviti Georgea. I tako sam je jedno poslijepodne pozvao na čaj i slušanje nove ploče. Ne moram ni reći da plan nije uspio. Napokon sam joj rekao da ga mora ostaviti, inače ću prijeći na heroin. Ona mi se tužno nasmiješila i znao sam da je gotovo", piše.



Droge je u to doba bilo mnogo, osobito u glazbenim krugovima, pa je u londonskoj policiji postojao čovjek specijaliziran za lov na narkomane među glazbenicima: detektiv Norman Pilcher bio je zaslužan za pad Lennona, Keitha Richardsa i Jaggera, a na njegovu popisu "sumnjivaca" bio je i Clapton. Ispočetka je uglavnom trošio LSD, marihuanu i kokain, ali s vremenom je prešao na heroin, prvo jednom u dva tjedna, onda tri puta tjedno pa jednom dnevno.

temeljila se

na pijanom

srljanju u

nepoznato
Veza s Pattie



"Heroin mi je preuzeo kontrolu nad životom, a da to uopće nisam primijetio. Ali cijelo vrijeme sam točno znao što radim i nikako nisam bio bespomoćna žrtva droge. Drogirao sam se najviše zato što sam se volio osjećati haj, ali i dijelom da ublažim bol neuzvraćene ljubavi za Pattie i tugu zbog nedavne smrti djeda kojeg sam smatrao ocem", piše Clapton.



U vrtlog ovisnosti povukao je i Alicu, koja mu se vratila, i ne samo što se i sama počela drogirati nego je preuzela na sebe nabavu droge. Clapton nije podnosio injekcije pa nisu drogu ubrizgavali u vene nego je šmrkali, ali to je značilo i veću potrošnju, gotovo 5 ili 10 puta više heroina nego što bi trebalo narkomanu na igli.  Par se povukao u totalnu izolaciju: iz kuće doslovce nisu izlazili, nisu otvarali vrata ni poštu, nisu se javljali na telefon, hranili su se isključivo čokoladom i brzom hranom pa se Clapton ne samo udebljao tako da mu je Alice prije koncerta u dvorani Rainbow 1973. morala proširiti hlače da u njih uđe, nego su mu lice prekrili prištevi, nije imao kondicije, patio je od kroničnog zatvora, a libido mu je potpuno zamro.



U 24. godini spetljao se s hipi djevojkom iz plemićke obitelji. Povezivala ih je samo droga, od koje je Alice i umrla

 
ALICE I ERIC



Kako je s vremenom Claptonu trebalo sve više heroina, Alice je njemu prepuštala sve što je uspjela nabaviti, a ona je drogu nadomještala alkoholom, pijući i po dvije litre votke na dan. Ovisnost ih je stajala oko 1000 funti tjedno, što bi danas bio ekvivalent 8000 funti, oko 90 tisuća kuna na tjedan. Claptonov menedžer Robert Stigwood u jednom ga je času obavijestio kako su se financije tako stanjile da će morati rasprodati imovinu.



Tijekom godina izolacije Clapton je nekoliko puta nastupio jer su mu prijatelji htjeli pomoći: Pete Townshend, vođa grupe The Who, organizirao mu je koncert u Rainbowu na koji je Clapton, obeznanjen od droge, zakasnio, a George Harrison ga je pozvao da sudjeluje na koncertu za pomoć Bangladešu u New Yorku 1971.



me pozvao i

predložio mi da

provedem noć s

njegovom Pattie
Eric: Harrison

Kad se nekako uspio skinuti s droge, Clapton je ostavio i Alicu s kojom ga više ništa nije vezivalo kad nije bilo heroina, ali odmah je tu ovisnost zamijenio drugima: počeo se opijati do besvijesti i ponovo opsjedati Pattie. No, ovaj put imao je više izgleda za uspjeh jer je brak Harrisonovih bio u krizi. Jednom je Clapton nagovorio Petea Townshenda da ga odveze u Friar Park pod izgovorom da ga George želi vidjeti. Kad su stigli, George je odveo Petea u studio gdje je Clapton nagovarao Pattie da ostavi muža.



Nije tad donijela odluku, ali to je bio presudan trenutak: dok je Clapton bio na turneji po SAD-u, čuo je da je napokon ostavila Georgea i otišla sestri u L.A. Skupio je hrabrost i pozvao je da mu se pridruži - i ona je pristala.



Došla je u Buffalo gdje je Clapton svirao pred 45.000 ljudi. Nije baš sretno počelo: Clapton je bio gotovo slijep od konjunktivitisa kojim ga je zarazila pjevačica Yvonne Elliman, i tako nervozan i pijan da se na pozornici zaletio u ukrasnu biljku u loncu.



Eric kao dječak i s majkom Pat uz koju je odrastao uvjeren da mu je ona zapravo sestra 

OBITELJ

  


Veza koju je tako dugo priželjkivao napokon se ostvarila, ali nije im donijela očekivano zadovoljstvo. Njihov se odnos nije temeljio na zrelim osjećajima, nego na pijanom srljanju u nepoznato. Iako su se sjajno zabavljali i vjerojatno se istinski voljeli, tek su se trebali suočiti s realnošću. A čim je Pattie otišla kući u Englesku nakon prvog dijela turneje, Clapton je opet počeo spavati s kim je stigao. "Kao da sam već htio sabotirati našu vezu - kao da je sad, kad sam je napokon dobio, više ne želim. I pitam se jesmo li ikad imali pravu priliku za nešto bolje, čak i da smo se ranije spojili, jer bi se uvijek među nama ispriječila moja ovisnost."





Djetinjstvo je proveo s bakom i djedom, uvjeren da su mu to roditelji, a tek je s devet godina upoznao pravu mamu koja ga je 1945. rodila kao neudana tinejdžerica pa ga ostavila svojima i otišla u Kanadu. Kad je došla u kratki posjet, dovela je i muža i dva sina. "Htio sam igračke polubraće jer su mi izgledale skuplje i bolje od mojih. Bio je to osjećaj koji me nikad nije napustio", opisuje Clapton koji se tada morao suočiti i s tim da ga majka okrutno odbaci: pitao ju je smije li je sada zvati mamica, našto mu je ona odgovorila kako je bolje da i dalje djeda i baku zove mama i tata. Nema dvojbe da je bolni odnos s majkom obilježio njegove veze sa ženama u kojima kao da je tražio bol i odbacivanje.

Majku je zvao sestrom, a baku svojom majkom

   
Članovi grupe Cream kreću s londonskog Heathrowa na američku turneju 1967. godine 

Vječanje s Pattie 1979. godine u Arizoni 





Marta Štoos
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:46