Eurosong: Severina i "Moja štikla" na 13. mjestu

Finska skupina Lordi osvojila je u subotu s pjesmom "Hard Rock Hallelujah" Grand Prix 51. Eurosonga u Ateni, dok je Severina završila na trinaestom mjestu ne uspjevši osigurati direktan ulazak u finale hrvatskom predstavniku slijedeće godine.



Finci su uvjerljivo pobijedili s 292 boda, a Severina ih  je "zaradila"  svega 56. Nisu joj pomogli niti bodovi susjednih zemalja: Slovenije (10), Srbije i Crne Gore (10), Bosne i Hercegovine (12), Makedonije (10), kao ni oni iz Švicarske (6), Njemačke (2), Monaka (4) i Turske (2). Odlično se, međutim, plasirao predstavnik BiH, Hari Varešanović, osvojivši

treće mjesto sa skladbom "Lejla" Željka Joksimovića.







I ove je godine bilo na snazi dobrosusjedsko darivanje bodova - Hrvatska ih je osam dodijelila Makedoniji, a dvanaest BiH. Srbija i Crna Gora također je počastila susjede. Makedonce s osam, Hrvate s deset i predstavnika BiH s 12 bodova. Bosna i Hercegovina Severininoj je "Štikli" dala najvišu ocjenu, a makedonskoj pjevačici Eleni Risteskoj osam bodova.



- Danas nisam mjerila temperaturu. Sad je gotovo. Ptice umiru pjevajući - rekla nam je Severina uoči nastupa u završnici Eurosonga pokušavajući osmijehom sakriti iscrpljenost zbog viroze koju je zaradila dva dana prije natjecanja.



Zdravstveno joj se stanje poboljšalo tek kada je nekoliko sati prije nastupa primila bocu infuzije, kako bi bila što spremnija za izvedbu "Moje štikle" u pratnji Stjepana Večkovića i članova Lada u košarkaškoj dvorani Olimpijskog kompleksa.



Severinina fotografija  u subotu je osvanula u grčkim dnevnim novinama uz njihovu uzdanicu Annu Vissi i Ukrajinku Tinu karol, a pozornost su joj posvetili i Šveđani.



Atenski je Eurosong u produkciji njemačke TV ekipe ostao dosljedan dosadašnjoj koncepciji - na atraktivan uvodni show nadovezao se mahom kičast glazbeni sadržaj. Što se sve tu nije moglo vidjeti - od školskih klupa i pratećih histeričnih tinejdžerki prilikom izvedbe engleskog pjevača Daza Sampsona, laticama ruža posutog Rusa Dime Bilana, ukrajinske Shakire Tine Karol.



Najmanje zabavljeni pjesmama, a puno više koreografijama i scenskim efektima, većina sudionika ovogodišnje Pjesme Eurovizije još je jednom opravdala staru tezu o medijski napuhanom izboru u kojem je glazba ponajmanje važna.



Mirela Goreta
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. ožujak 2024 22:12