Festival legendi, mitova i priča Istre

U mjestu  Pićan u Istri 2. i 3. kolovoza održat će se 3. "Legendfest – festival legendi, mitova i priča Istre". Za trajanja festivala, grad Pićan obučen je u stare istarske tkanine, stanovnici u istarskoj nošnji, okus dobrog vina, vizuali glagoljice i zvuci istarske melodije.

Svaki prostor, prazna kuća, livada ili trg ispunjeni su malim sadržajima kao npr. pjesnicima koji recitiraju, pripovjedačima, malim narodnim skečevima i predstavama. Ove godine sudjelovat će pet predstava, pet izložbi, četiri performansa uz razne projekcije filmova, koncerte i radionice.



Festival će se održavati na 12 specifičnih lokacija u samoj staroj jezgri Pićna, i to oba dana od 17 pa do 1 sat iza ponoći. Nastupiti će 106 umjetnika iz gotovo cijele Hrvatske, te još gotovo toliko animatora obučenih u srednjevjekovne kostime, vampire, vještice, čarobnjake, divove, patuljke, vile, vilenjake.....



Pićan je srednjovjekovni gradić udaljen tridesetak kilometara od Rapca. Od 7.st. je bio sjedište biskupije o čemu svjedoči mnogo vrijednih sakralnih predmeta i slika pohranjenih u crkvi ili župnom muzeju. Ističe se biskupski plašt protkan zlatnim koncem - dar austrijske carice Marije Terezije. Pićan je poznat i po kvalitetnom vinu, što je početkom ovog stoljeća, prilikom posjete, potvrdio i Ferdinand Habsburški. Crkveni toranj, visok 48 metara, treći je po visini u Istri.



Cilj i svrha festivala je popunjavanje kulturno umjetničke ponude Istre, oživljavanje grada Pićna i tog kraja Istre. Posjetitelji mogu saznati ponešto o Istri, običajima, legendama, pričama i dobro se zabaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:46