Flego: EU strategija Od polja do stola i EU fondovi za rast naših OPG-ova i domaće proizvodnje

 

Na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj (AGRI) u Europskom parlamentu, danas je predstavljen prijedlog strategije „Od polja do stola“ (From farm to fork), jedan od ključnih strateških ciljeva europskog Zelenog plana - Green Deala. Zastupnik IDS-a u EP-u Valter Flego, kao član AGRI-ja, istaknuo je da će ova strategija „podići kvalitetu poljoprivrednih proizvoda s naglaskom na održivoj proizvodnji i sigurnoj opskrbi, poticati rast OPG-ova i domaćih proizvoda te proizvodnju organske hrane, kao i jasno diferencirati kvalitetne od „lažnih“ proizvoda“.

- Strategijom Od polja do stola osigurat ćemo pošten, zdrav i ekološki prihvatljiv prehrambeni sustav, koji daje prednost lokalnim proizvođačima zdrave hrane, postepeno i oprezno reducira upotrebu pesticida te nadoknađuje gubitak biološke raznolikosti. Cilj je do 2030. smanjiti pesticide za 50 posto te osigurati 25 posto poljoprivrednih zemljišta u EU u režimu eko uzgoja, kazao je Flego te dodao da su „tri ključna faktora strategije – proizvođači, okoliš i potrošači“.

- Konkretnim planovima koje će provoditi EU, države članice odnosno lokalne razine onemogućit će se da svi ti faktori – profitiraju, dodao je Flego.

- Prelazak na održiv prehrambeni sustav, uz ovu poljoprivrednu strategiju, osigurat ćemo konkretnim EU fondovima i operativnim programima u poljoprivrednom sektoru. Istra se već godinama razvija u smjeru BIO regije, stoga je ovo značajna podrška našem istarskom projektu, ali i istarskom turizmu, jer zdrave i svježe namirnice trend su u porastu u turističkoj enogastronomiji, naglasio je Flego.

- Strategija će pomoći i razvoju naših ruralnih krajeva i zadržavanju ljudi u tim krajevima, otvaranju novih radnih mjesta u poljoprivredi te stvaranju novih poljoprivrednih proizvoda visoke kvalitete s dodanom vrijednosti. Istra i Hrvatska mogu imati velike koristi od ove europske strategije, a EU fondovima naši će poljoprivrednici biti u prilici dobivati konkretnu financijsku pomoć za svoje projekte.

Savjetodavne usluge, europski i nacionalni financijski instrumenti te istraživanje i inovacije od ključne su važnosti u prelasku na ekološki prihvatljiv i održiv prehrambeni sustav.

Flego je naveo da nas je upravo koronakriza uvjerila da se moramo okrenuti lokalnim proizvođačima, a naglasio je i digitalni aspekt ove poljoprivredne priče.

- Digitalizacija je prilika da vozimo u preticajnoj traci na autocesti razvoja. Prilika da se maknemo sa začelja kolone. Europa daje benzin, ali automobile vozimo mi, i tu nemamo pravo na pogrešku, istaknuo je Flego i zaključio:

- Upravo uz financijsku pomoć EU fondova, naši poljoprivrednici mogu digitalizirati svoj rad, bilo da je riječ o marketingu, web tržnicama, aplikacijama za praćenje kvalitete proizvoda odnosno ispitivanja poljoprivrednog tla ili novim digitalnim strojevima. Naši OPG-ovci, ekonomski gledano, u ovoj tranziciji moraju biti u zelenom, nipošto u crvenom, jer to je jedini način da im se osigura zaslužena tržišna konkurentnost i olakša dobivanje europske oznake kvalitete poljoprivrednih proizvoda, poput maslinovog ulja ili pršuta, po čemu je Istra svjetski poznata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:24