KOMENTAR AUGUSTINA PALOKAJA

Formalno su na vlasti proeuropske snage, ali rastu nestabilnost na Balkanu i nemoć EU u regiji

Formalno, na vlasti su posvuda ‘proeuropske snage’ i sve države bilježe napredak, ali realno...
 REUTERS

Situacija na Zapadnom Balkanu gledano iz Bruxellesa čini se stabilnom. Izgleda da su na vlasti posvuda “proeuropske snage” i da sve te države bilježe napredak, koliko god bio spor. Takvo gledanje na ovu regiju iz Bruxellesa je prepovršno, čak i neozbiljno. Ova regija nikada nije imala manje političke stabilnosti od pada Miloševića do danas. Makedonija je u rasulu, ne zna se hoće li se uopće održati izbori bez kojih je bilo kakav izlazak iz krize nezamisliv. U Albaniji lider oporbe optužuje ministre da su izravno upleteni u proizvodnju i preprodaju droge. Oporba i vlast ne mogu se dogovoriti o zakonu o dekriminalizaciji jer jedni druge gledaju kao kriminalce. Iako je pozvana da se uskoro učlani u NATO, ni Crna gora nema pretjeranu unutarnju stabilnost.

Na Kosovu se prosvjeduje gotovo svaki dan, a ta država ne kontrolira svoj teritorij. Sporazumi između Beograda i Prištine se ne provode. Sjever Mitrovice je izvan domata ne samo kosovskih vlasti već svih vlasti. BiH je već odavno navikla na podjele i disfunkcionalne strukture vlasti. Sada se situacija zaoštrila i u Republici Srpskoj, entitetu u BiH koji se sve više vidi kao samostalna država nego kao dio postojeće.

U Srbiji nakon izbora situacija je manje jasna nego prije i pitanje je kakav će smjer imati buduća vlada. Premijer Aleksandar Vučić isporovocirao je izbore da bi ojačao svoj položaj, ali izgleda da se preračunao. Tamo su četiri vodeća političara redom ljudi iz bivšeg Miloševićeva režima, samo što se sada na njih iz Bruxellesa gleda kao na “proeuropske političare”, a ne na “mračne snage prošlosti”, kako je to bilo prije petnaestak godina. Situacija se ne može smatrati uvodom u neke sukobe, ali stabilna nije.

Pitanje je međutim što uopće EU može u ovim okolnostima učiniti da bi ojačala stabilnost. Ako nastavi govoriti da proširenja skoro neće biti, ako bude teren političkog utjecaja u regiji svjesno ili nesvjesno prepuštala Rusiji i Turskoj, neće moći ništa napraviti.

A ako bude nastavila pomagati održavanje na vlasti onih struktura za koje sami izvještaji EU kažu da su povezane s organiziranim kriminalom i da su korumpirane, EU će izgubiti ne samo moć nego i ugled u regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:45