ŽENKE GORILE

FOTO: ČUVAR PRIRODE SNIMIO ANTOLOGIJSKI SELFIE S GORILAMA Čim je izvadio mobitel, dvije ženke su spremno pozirale, on je otkrio i zašto

 
 Profimedia, Face To Face A

Čuvar prirode u Nacionalnom parku Virunga u istočnom Kongu nije ni slutio da bi njegova slučajna selfie fotografija s gorilama mogla postati antologijska kada ju je snimio.

Naime, Mathieu Shamavu uzeo je mobitel iz džepa kako bi provjerio poruke kada je iza sebe ugledao dvije ženke gorile, Ndakazi i Mdeze, kako oponašaju njegove pokrete, pa je odlučio uslikati selfie s njima.

Pozirale su poput odraslih osoba dignuvši glavu ponosno gore u trenutku kada se Mathieu spremao snimiti fotografiju.

Fotografija je ubrzo skupila tisuće lajkova i komentara na društvenim mrežama.

Nkakazi i Ndeze prve su gorile bez roditelja o kojima skrbi Centar Senkwekwe, jedini na svijetu koji su ostala siročad. Roditelji Nkakazi i Ndeze ostali su siročad prije 12 godina kada su zbog lovokradica ostali bez obitelji.

Jako su bliski sa svojim čuvarima, s njima su od najranije dobi pa su ih već naučili oponašati. Čuvari se brinu da gorile što više vremena provode u svom prirodnom okruženju, ali one neizbježno uče imitirati ponašanje slično ljudskome.

- Mi živimo s tim gorilama, mi ih poznajemo, hranimo ih, šetamo se s njima, fotografiramo ih svaki dan, mi smo njihovi prijatelji. Brinemo za njihovu sigurnost, naučili su na nas i nema šanse da bi neki novinar ili posjetitelj mogao snimiti ovakvu fotografiju, ispričao je Mathieu Shamavu, čuvar koji je snimio fotografiju.

Nacionalni park Virunga biološki je najraznolikiji park u Africi. Uvršten je na popis svjetske baštine UNESCO-a i stanište je mnogih prepoznatljivih vrsta (gorile, okapiji, slonovi itd.). Međutim, taj je park postao jedno od najopasnijih mjesta na svijetu kada je riječ o zaštiti divljih životinja. Od 1994. godine, oko 120 lovočuvara je ubijeno dok su pokušali obraniti park od lovokradica.

Do veljače ove godine bio je zatvoren na osam mjeseci iz sigurnosnih razloga nakon što je ubijen jedan čuvar prirode, a oteta su dvojica britanskih turista.

Naike Rivelli (naikerivelli / 23.04.2019): Ciao Darwin @soniabrugi @sonopaolobonolis @ornellamuti @dagocafonal #Repost @bbcnews
1, 2, 3 strike a pose! 
Two gorillas have been photographed posing in a very nonchalant way - with the rangers who rescued them as babies. This image was taken at a gorilla orphanage in Virunga National Park, DR Congo, where the animals were raised after poachers killed their parents. Innocent Mburanumwe, deputy director of the park, said they are imitating the humans, because theyve grown up with the rangers who rescued them. Tap the link in our bio to find out more about these sassy posers #bbcnews #posers #drcongo #virunganationalpark
Profimedia, Face To Face A

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:32