ZVIJERI U ŠETNJI

FOTO: NOĆNE SNIMKE S VELEBITA KOJE SVI DIJELE NA FACEBOOKU Kamere su ulovile male noćne pohode rijetkih i ugroženih životinja

 Facebook

Kako bi dobili što bolji uvid u noćni život divljine, čuvari u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit postavili su noćne kamere na nekoliko lokacija.

Rezultate ‘malih noćnih pohoda’ objavili su na profilu stranice na Facebooku i ‘zaradili’ preko tisuću lajkova. Korisnici ove društvene mreže oduševljeni su njihovim potezom, a posebno time što su u potrazi za hranom uhvatili i risove.

Fauna Sjevernog Velebita neobično je zanimljiva i raznolika. Ovdje na relativno malom prostoru žive različite životinjske vrste. Park obiluje brojnim endemičnim vrstama, koje su karakteristične samo za ovo područje (primjerice dinarski voluhar).

Od kralježnjaka je do sada u Nacionalnom parku zabilježeno šest vrsta vodozemaca, 16 vrsta gmazova, te stotinjak vrsta ptica i četrdesetak vrsta sisavaca. Mnoge su od njih strogo zaštićene ili zaštićene Zakonom o zaštiti prirode, primjerice medvjed ( Ursus arctos), vuk ( Canis lupus), ris ( Lynx lynx), divokoza ( Rupicapra rupicapra), dinarski voluhar ( Dinaromys bogdanovi) te mnogi drugi.

Uživajte u noćnim prizorima Velebita!









































































Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:14