SVJETSKA PUTNICA

FOTO: PROŠIRITE SVOJ SVIJET U ISTANBULU Nova kolumnistica Like!-a Ashley Colburn piše o svjetskim destinacijama, ali predlaže i izlete u Hrvatskoj

 
Istanbul
 Getty Images/iStockphoto

Prilikom nedavnog putovanja u SAD produžila sam boravak u Istanbulu prilikom presjedanja kako bih istražila ovaj veličanstveni grad koji se nalazi svega 2 sata od Zagreba.

Direktnim letovima za Istanbul Turkish Airlinesa možete zaista putovati bilo gdje u svijetu. Udobnost i usluga nadmašili su moja očekivanja, a čak sam mogla pratiti i svoje TV emisije koje su dio zabavnog programa na letu uz stotine filmova. Lokalna kuhinja i tursko vino na letu pripremili su me na uživanje u Istanbulu.

Čim izađete iz aviona, postane vam jasno da više niste u Hrvatskoj. Dok zvuk poziva na molitvu dolazi iz svih smjerova, zrak je ispunjen mirisom začina, prometa i ribe iz Bospora. Nakon nekoliko sati, shvaćate da ste stigli u živahan grad prepun ljudi, kulture i nevjerojatne hrane.

Ne postoji mnogo mjesta na svijetu gdje u tako kratkom vremenu možete prijeći s jednog kontinenta na drugi. Rijeka Bospor teče ravno kroz Istanbul, dijeleći istok od zapada, Aziju od Europe.

Najviše sam vremena provela na europskoj strani, kao većina turista, i shvatila kako ni 4 puna dana nisu dovoljna da bi se sve vidjelo, tako da već planiram iduće putovanje. Iako grad ima izvrstan javni prijevoz, meni je uvijek draže hodati. Grad je prepun nevjerojatnih kafića i restorana u sporednim ulicama, gdje je uvijek vrijeme za šalicu crnog čaja ili turske kave. Ono što me najviše iznenadilo jest hrana. Napravila sam turu s Culinary Backstreets i, vjerovali ili ne, na njoj provela 7 sati jedući cijelo vrijeme, tako da ne trebate brinuti da ćete ostati gladni. Zapravo, predlažem da se malo i suzdržite jer ćete neka jela htjeti pojesti cijela, a već stižu nova.

Ashley Colburn i Aja Sofija

Tura počinje tipičnim turskim doručkom, posluženim, naravno, uz tradicionalnu kavu. Naučila sam da je bolje pričekati par minuta prije prvog gutljaja kako bi talog pao na dno. Moj najdraži dio doručka bio je svježi sir i med na okruglom pecivu zvanom simit. Na putu do našeg idućeg odredišta, prošli smo kroz tržnicu začinima, gdje smo probali lokum iz jednog od najstarijih dućana. Oduševljeni ovim poslasticama, nastavili smo s tradicionalnom hranom i probali ultimativni kebab, obavezno jelo za probati kada ste u Turskoj.

Naš je vodič stari prijatelj svih vlasnika restorana, što je pridonijelo odličnoj atmosferi i omogućilo nam da se povežemo s lokalnim stanovništvom. Tura se nastavila janjećom juhom, sirastim desertom nad kojim su mi curile sline te najboljom pitom koju sam ikad probala. Završili smo u restoranu punom lokalaca i uživali u janjetini s rižom i svježim i laganim umakom od rajčice koji me podsjetio na šalšu.

Ovaj ću dan zasigurno pamtiti jer imam osjećaj da sam se uz vodiča i hranu povezala s kulturom i ljudima. A, osim toga, čini mi se da se najbolja sjećanja s bilo kojeg putovanja vrte oko hrane, nije li tako?

Kada je riječ o znamenitostima Istanbula, ne hodate samo kroz povijest, nego i kroz uspone i padove mnogih carstava. Nijedno mjesto nije nužno važnije od drugih, no podijelit ću s vama ona za koja smatram da se ne smiju propustiti. Naravno, Ahmedija (ili Plava džamija) i Aja Sofija simboli su ovog grada, ali otkrila sam da ulazak u manje poznate džamije omogućuje da uživate u tišini i cijenite svaki detalj na zidu umjesto da vrijeme provodite izbjegavajući gužvu. Kada planirate posjet, pazite na dan i vrijeme jer su džamije nekad zatvorene i uvijek pazite da ste odgovarajuće obučeni. Aja Sofija i Ahmedija nalaze se nasuprot jedna drugoj, a u blizini ćete pronaći Cisternu Bazilike. Izgrađena tijekom 6. stoljeća, ovo je najveća od nekoliko stotina cisterni koje danas još postoje.

Ashley Colburn u Plavoj džamiji

Druga mjesta koja ne smijete propustiti su toranj Galata, s kojeg se pruža izvanredan pogled, ali dođite rano kako biste izbjegli dugačak red za karte. Velikoj tržnici i tržnici začinima isplati se posvetiti pola dana ili čak i više ako volite kupovati. Pronaći ćete sve i svašta s urokljivim okom te šarene šalove, keramiku i suvenire. Ne zaboravite izoštriti svoju vještinu cjenkanja.

Kao putnički novinar, moram priznati da ne volim baš muzeje, ali palače su nešto drugo. Topkapi Saraj zaslužuje više od nekoliko sati vašeg vremena jer možete vidjeti kako je izgledao život sultana u 15. stoljeću. Nakon 17. stoljeća palača je izgubila svoju važnost, sultani su se pomicali duž Bospora, pa je i palača Dolmabahçe vrijedna posjeta.

Ono što sam htjela isprobati je tradicionalni hamam koji često sliči džamiji. Ova turska kupališta su uglavnom podijeljena na muška i ženska. Budući da je stara tradicija nalagala da se kupa i čisti jednom tjedno, danas ga mnogi lokalci i dalje koriste na tjednoj bazi, a drugi u njima uživaju kao turisti. Ja sam željela iskusiti cijeli ritual i odlučila sam se za Kilic Ali Paşa Hamami. Tijekom jutra hamam je otvoren za žene i ima izvrstan kafić u kojem možete popiti čaj prije početka rituala.

Moram priznati da se nikada nisam osjećala tako čisto jer su doslovno izribali jedan sloj kože s mene. Jednosatni proces sastoji se od pranja vodom prepunom sapunice, ribanja i odmaranja na toplom kamenu. Operu vam i kosu, tako da se osjećate čistima od glave do pete. Nakon toga vas pozovu da odmorite u sobi za odmor, popijete malo čaja i divite se predivnoj arhitekturi zgrade. Imala sam sreće, pa se za vrijeme mog posjeta odvijao svadbeni ritual. Mladenka i njene prijateljice zapalile su svijeću i hodale oko fontane koja se nalazi u sredini sobe za odmor. Zatim su počele plesati i otišle u kupalište u kojem su imale privatnu obrednu kupku s glazbom, plesom i slavljenjem mlade.

Iako ne vjerujem horoskopu, gatarama ili tarotu, mislim da je to uvijek zabavno iskustvo, shvatili vi to doslovno ili ne. U Istanbulu ima mnogo kafića koji će vam ponuditi gataru koja gata iz kave. Nakon što popijete kavu, okrenete šalicu naopako te vam se gata iz položaja ostatka kave u šalici. Meni su rekli sve, od toga da će mi se bivši dečko vratiti u život i da ćemo se vjenčati, do toga da u obitelji imam artritis. Također su mi rekli da ću promijeniti karijeru, raditi za vladu i imati jako puno novaca. Ako se išta od toga obistini, svakako ću vam javiti.

Što se tiče smještaja u Istanbulu, toplo preporučujem The Stay. S tri lokacije u gradu, stvarno se možete osjećati kao domaći. Nisantasi lokacija je u srcu trgovačkog djela gdje možete vidjeti izvrsno odjevene lokalce, Late Antiquity lokacija je jako popularna i smještena između starih antikvarnica i popularnih kafića. S ovog mjesta lako je stići do Taksima i tornja Galata. Najbolja stvar od svega je što iz blagovaonice imate pogled na cijeli grad.

Naposljetku, posljednja lokacija ima pogled na jedno od najfotografiranijih mjesta u gradu, Bosporski most. Sobe imaju predivan pogled na Bospor, a uz rijeku se nalaze izvrsni restorani i kafići gdje možete uživati u međunarodnim delicijama. Ovo je ujedno dio grada gdje se možete ukrcati na brodsku turu Bosporom.

Ashley Colburn na krstarenju

Bosporski most

Istanbul je magično mjesto koje povezuje istok sa zapadom. Bilo da putujete u Istanbul kako biste posjetili zemlju ili ste samo u prolazu, meni je bio izvrsna poveznica na mom putu iz Zagreba za Los Angeles. Ako presjedate na svom putovanju, možete ostati jedan dan i malo razgledati ili produžite ostanak na nekoliko dana i stvarno posjetite cijeli svijet kroz Istanbul.

Ove godine Istanbul otvara novu zračnu luku, koja će cjelokupno iskustvo učiniti još boljim.

Omiš: Raj za ljubitelje uzbuđenja

Omiš je, prema mojem mišljenju, idealan grad u Hrvatskoj za ljubitelje avanture. Taj šarmantni gradić uvučen je u planine na mjestu gdje se svježa voda Cetine susreće s morem. Savršeno pozicioniran na obali, okružen je plažama, a opet ima šarm stare Dalmacije koji svi putnici traže.

Ono što Omiš čini pustolovnijim od bilo kojeg drugog grada je količina sportskih aktivnosti u kojima posjetitelji mogu uživati. Prizor zelenkaste rijeke Cetine u kontrastu s vapnenačkim stijenama koje ju okružuju dok se vrludavo probija kroz drveće djeluje kao scena iz filma. Jedan od najboljih načina za istraživanje rijeke je rafting. Uz iskusne vodiče, posjetitelji mogu uživati u uzbudljivom spuštanju niz brzace, kupanju u sigurnom okruženju, pa čak i trekingu po uskim puteljcima uz rijeku. Ako ste dovoljno hrabri, možete se okušati u skakanju s nekih od stijena uz čistu, slatku vodu. Vaš spust niz rijeku odredit će brzina kojom veslate, ali cijela tura traje oko 3 sata.

SPECIAL JUTARNJI LIST
Omis,120315.  Panorama kanjona Cetine i Omisa.
Na fotografiji: Pogled na  Omis.
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
Bozidar Vukicevic / CROPIX
kanjon rijeke Cetine

Iznad rijeke nalazi se zipline drugačiji od bilo kojeg u svijetu. Prelazak preko stijena i rijeke izaziva neopisiv nalet adrenalina upotpunjen prekrasnim pogledom. Isprobala sam mnogo avanturističkih sportova po cijelom svijetu, ali pogled iz Omiša zaista je jedan od najboljih. Zipline ima 8 žica, ukupne dužine 2100 m, 150 m iznad tla i ukupno 700 m žice. Što više žica isprobate, postajete hrabriji, a profesionalni vodiči pokazat će vam neke nove trikove i poze.

Ne mogu reći da postoji puno gradova koji imaju najbolje plaže u srcu grada, ali Omiš stvarno ima. Odsjela sam u hotelu Plaza što je bilo vrlo praktično jer od trenutka kada sam parkirala auto, nisam više morala u njega ući. Moja je soba imala pogled na more i bila sam par koraka udaljena od prekrasne plaže na kojoj se mnogi kupaju. Navečer mi je trebalo samo nekoliko minuta do staroga grada. Sjediti unutar kamenoga grada, piti lokalno vino i jesti svježu ribu moj je san i ono što smatram pravim odmorom.

Tvrđava Mirabela spomen je gusarskoj povijesti Omiša. Sagrađena u 13. stoljeću, koristila se kao promatračnica brodova koji prolaze Jadranskim morem te kao sklonište gusarima koji su se mogli sakriti u kanjon Cetine. Najbolje mjesto za promatranje izlaska i zalaska Sunca je s tvrđave.

Omis, 110511.
Povijesna tvrdjava Mirabela.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX
tvrđava Mirabela

Što se tiče hrane, zbilja možete pronaći okuse Jadrana, ali postoji jedno jelo koje ne smijete propustiti - soparnik. Tu ukusnu pitu punjenu blitvom Ministarstvo kulture proglasilo je nematerijalnom kulturnom baštinom Republike Hrvatske.

S obzirom na dobru povezanost s Bračem, Hvarom i Šoltom, Omiš je savršeno mjesto za odsjedanje na obali. Lijepo je što se i izvan ljetne sezone može uživati u avanturi, a bez gužve. Kamo god putovala, uvijek tražim avanturu te je zato Omiš, uz luksuz, mir, odličnu hranu i zabavu koju nudi, idealno mjesto za posjet ovog proljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:39