NOVITET

FOTO: STIŽE OPEL KARL Novi supermini cijenom će konkurirati Toyoti Aygo i Renaultu Twingu

Dogodine stiže Opelov mini s peterim vratima, dugačak 3,68 metra

Opel može biti jako zadovoljan rezultatima koje postiže Adam . U samo dvije godine prodano je više od 100.000 primjeraka, ali ipak je riječ o mališanu namijenjenom dijelu tržišta veće kupovne moći. Ove je godine stigla i potpuno nova Corsa, no u onom dijelu klase kojom dominiraju masovni modeli poput Renault Twinga, Toyote Aygo, Volkswagena Up, Hyundaija i10 i sličnih čije osnovne verzije koštaju manje od 75.000 kuna, Opel je dosad ostajao praznih rukava.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

Od ljeta 2015. i to će se zasigurno promijeniti. Tada stiže Karl (supermini nazvan prema sinu osnivača tvrtke), blago povišen i s peterim vratima, dugačak 3,68 metra i opremljen modernim trocilindarskim atmosferskim 1,0-litrenim benzincem snage 75 KS. Premijeru će imati u ožujku 2015. na salonu u Ženevi, a koncepcijom je vrlo sličan upravo Hyundaiju i10, od kojeg je duži tek za jedan centimetar, premda su mu glavne mete peterovratni Volkswagen Up (od kojeg je pak duži 4 cm) te Twingo (od kojeg je duži 8 cm). Karoserija čija visina podsjeća na Agilu jamac je dobre prostranosti, a servo s dvostrukim djelovanjem (viđen u Corsi) laganog okretanja kotača u mjestu. Prednji dio krasi tipičan Opelov ‘osmijeh’ koji stvara dinamična kromirana prečka na kojoj se nalazi logotip.

Gledano s boka, najmanji Opel karakteriziraju tri precizne oštre linije. Prepoznatljivi bočni element oštrice vidljiv je na vratima i odražava Opelovu skulpturalnu i preciznu dizajnersku filozofiju. Dvije oštre linije koje se protežu preko kvaka naglašavaju dinamičan i visokokvalitetan karakter. Velika prednja i stražnja svjetla pridonose živahnom izgledu i stvaraju ukupan dojam koji odaje izvanrednu pažnju posvećenu detaljima, posebno za vozilo iz te klase. Unutrašnjost se pak čini dopadljivom, praktičnom i iznad svega prostranom. Instrumenti sliče onima iz nove Corse, a niti opremljenost nije daleko. Bit će tu i pomoć pri kretanju na uzbrdici, a s liste doplata vrijedi izdvojiti uređaje za upozorenje na izlazak iz trake, parkirnu kameru i senzore, IntelliLink multimediju, grijani upravljač…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:15