U Sisku je u petak, na prvi dan ljeta, postavljen novi Guinnessov rekord. Naime, pekari i slastičari tvrtke Mlin i pekare Sisak izradili su i izložili najdužu štrudlu od jabuka na svijetu. Novi rekord iznosi 1.762,45 metara, dok je do ove sisačke najduža štrudla od jabuka bila također iz Hrvatske, iz Jaškova, a njezina dužina iznosila je za sisačke pojmove skromnih 1.479,38 metara. Inicijator i organizator cijele akcije izrade najduže štrudle od jabuka po domaćem sisačkom receptu je gradska tvrtka Autopromet Sisak.
- Htjeli smo Siščanima koji u jako velikom broju koriste naše autobuse zahvaliti i pokloniti im domaću štrudlu od jabuka. Zamolili smo za pomoć proslavljenu ekipu slastičara i pekara iz Mlina i pekare Sisak i rezultat vidite, imamo najdužu na najslađu štrudlu na svijetu, ističe Darko Majić, direktor Autoprometa.
- S pripremama smo počeli još u srijedu, kada je krenula izrada tijesta i nadjeva. Nas 15-ak zaposlenika: Ankica, Emanuela, Darija, Đurđica, Ivanka, Maja, Ana, Božica, Renata, Andreja, Matea, Kristina, Vanja, Ivica ... pripremili smo 800 kilograma tijesta i 1200 kilograma nadjeva od jabuka. Utrošili smo 500 kilograma brašna T-400, 1000 kilograma jabuka, 200 kilograma šećera, 200 kilograma margarina, 50 kilograma mljevenog šećera te dodatno limuna, cimeta i soli. Ispekli smo je danas u našim roto-pećima na vrući zrak, dopremili smo štrudlu ovdje, postavili je na tristotinjak metara stolova, spojili krajeve i kako vidim – Siščanima se sviđa naša štrudla rekord, rekla nam je Snježana Kožić iz Mlina i pekare Sisak. Za izradu najduže štrudle biti potrebno oko 300 radnih sati.
Divovska štrudla izložena je kod gradskog bazena u Capragu, sisačkom gradskom kvartu, dužinu su izmjerili ovlašteni geodeti uz nadzor dvočlanog povjerenstva i sve je prijavljeno u ured Guinnessa, a nakon službenog mjerenja i objave rezultata, štrudla je izrezana na komade i podijeljena posjetiteljima za degustaciju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....