Frane Pešut deportiran u Hrvatsku

Hrvat koji je proveo 12 godina u američkom zatvoru zbog sudjelovanja u otmici zrakoplova koju je predvodio Zvonko Bušić deportiran je u Hrvatsku nakon dvadesetogodišnje pravne bitke.





Frane Pešut nalazio se u repu aviona koji je 10. rujna 1976. godine letio iz Chicaga za New York s navodnim eksplozivom u rukama. U vrijeme otmice imao je 25 godina i pridružio se skupini radikalnih hrvatskih imigranata u Sjedinjenim Državama, sa Zvonko Bušićem na čelu koji su željeli privući pozornost javnosti na obespravljenost Hrvatske pod jugoslavenskim i komunističkim režimom.



Iako se poslije ustanovilo da je eksploziv bio običan plastelin, osuđen je na 30 godina zatvora, ali je pomilovan nakon 12 godina. Temeljni zahtjev otmičara bilo je objavljivanje letka o patnji hrvatskoga naroda pod komunističkim režimom i progonima Udbe, ostavljenog u pretincu na newyorškoj željezničkoj stanici. Tijekom demontiranja bombe iz pretinca, stradao je newyorški policajac.





Nakon izlaska iz zatvora 1988. godine, Frane Pešut se oženio, osnovao obitelj i trajno nastanio u Kirtlandu.





"Odmah nakon puštanja na slobodu, američke savezne vlasti pokrenule su postupak da ga se deportira iz Sjedinjenih Država. Njegovi prizivi odbijeni su na višim instancama 1997. i 2002. godine da bi naposljetku prošli mjesec bio deportiran u Hrvatsku, piše clevelandski list The Plain Dealer , a prenosi Glas Amerike . Plain Dealer citira i riječi jednog od Pešutovih odvjetnika koji kaže kako nije fer da ga se odvojilo od obitelji "zbog pogreške koju je učinio tako davno".  (Plain Dealer, VOA, irb)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:50