PODIGNUTA PRIJAVA

GENITALNO SAKAĆENJE Londonski liječnici nezakonito obrezali više od 1500 afričkih djevojčica

Obrezivanje žena je proglašeno nečovječnim postupanjem prema djevojčicama, a UN ga smatra kršenjem ljudskih prava i nastoji tu «tradiciju» koja je postoji u nekim islamskim afričkim zemljama iskorijeniti.
 IStock

Protiv djelatnika klinike Sv. Georgea u Londonu podignuta je kaznena prijava zbog obavljanja nezakonitih obrezivanja djevojčica iz afričkih zemalja. Naime, u toj je klinici obavljeno obrezivanje nad 1546 djevojčica uglavnom iz Nigerije, Eritreje i Somalije, mada je u Britaniji taj postupak zabranjen još 1985. godine.

Obrezivanje žena je proglašeno nečovječnim postupanjem prema djevojčicama, a UN ga ubraja u osnovno kršenje ljudskih prava i nastoji tu 'tradiciju' koja je postoji u nekim islamskim afričkim zemljama iskorijeniti.

Postupak koji se provodi u Afričkim zemljama je bolan, jer djevojčicama to rade 'na živo' seoski vračevi, a često takvi postupci završe tragično smrćč nesretne djevojčice. Naime postupak se sastoji da im se odstranjuju, odnosno odrežu neki vitalni dijelovi spolovila, klitoris i stidne usne.

Optuženi liječnici pravdaju se da nisu bili upoznati da se radi o 'zlostavljanju djevojčica' te da je postupak nezakonit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 06:46