NEOBIČNO ZANIMANJE

GLAVNA NJUŠKA NASA-e 'On mora pomirisati sve što ide u svemir, inače cijela misija može biti ugrožena'

 Screenshot

Službeno njuškalo američke svemirske agencije NASA-e zasigurno ima jedan od najčudnijih poslova na svijetu. Naime, George Aldrich gotovo 40 godina miriše svaku stvar prije nego li na bilo koji način ode u svemir.

George tako svakog dana njuši knjige, šešire, satove i ostale stvari - od onih koje su u svakodnevnoj uporabi do specijalne svemirske opreme.

Iako se možda čini smiješnim, njegov je posao od iznimne važnosti. Čak i najmanji miris može ostati u svemirskoj postaji godinama što utječe na učinkovitost astronauta kao što ih može učiniti i bolesnima.

- Ako George ne uspije identificirati samo jedan sporni predmet, cijela misija bi mogla biti ugrožena - objašnjavaju stručnjaci za Science Channel.

- Ako ovdje na zemlji postoji neki neugodan miris, poput onih iz zahoda ili pak od luka, nakon nekog vremena se izvjetri. Miris nestane zbog miješanja sa zrakom koji naknadno pristigne, no kada se nalazite u svemirskoj postaji ili shuttleu nema dodatnog zraka, ne možete otvoriti prozor da udahnete svjež zrak - kazala je Suzana Harper, menadžerica Nasinog nazalnog laboratorija.

Aldrich, koji u svemirskom centru Lyndon B. Johnson radi već 38 godina, priznaje: - Moji prijatelji i obitelj misle da sam malo lud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:19