Gornja Stubica: Gupčeva lipa dobiva nasljednika

GORNJA STUBICA - S ciljem osnivanja genofonda Gupčeve lipe danas je u Gornjoj Stubici s tog legendarnog stabla odrezano prvih 50-ak grančica koje će poslužiti za daljnje razmnožavanje i osiguranje potomstva.



Projekt osnivanja genofonda Gupčeve lipe pokrenula je predsjednica donjostubičke Turističke zajednice Marija Krušelj, a pridružili su joj se Šumarski institut iz Jastrebarskog i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije. Oni će organizirati zasnivanje živog arhiva Gupčeve lipe u selu Hižakovec, odakle prema legendi potječe Matija Gubec.



Gupčeva lipa jedini je živi svjedok seljačke bune iz 1573. godine, a pod njom je, prema narodnoj predaji, seljački vođa Matija Gubec okupljao svoje istomišljenike.



- Gupčeva lipa bit će živi suvenir s certifikatom. Uz to, idućih ćemo godina početi sadnju drvoreda Gupčeve lipe diljem Zagorja. No, to je dugotrajan proces. Posebno njegovano stablo Gupčeve lipe bit će spremno kao zamjensko kada postojećeg više ne bude - naglasila je Marija Krušelj.   S. Susović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 15:09