NAJLJEPŠI GRADOVI LIKE

Gospić - Moderan grad koji slavi svoju tradiciju

Info: Najbliži aerodrom 99 km, Zadar • Autobusni kolodvor: Trg Zrinskih i Frankopana bb, T: 053 572 658 • Željeznički kolodvor, Bilajska bb, T: 053 574 892 • www.tz-gospic.hr • INFO: TZ Gospić, Budačka 12, T: 053 560 752

Na zapadnom rubu jednog od najvećih kraških polja u Hrvatskoj, Ličkog polja, podno najveće i najljepše hrvatske planine Velebita, na raskrižju putova od sjevera prema jugu i na obalama triju rijeka, Like, Novčice i Bogdanice, smješten je grad Gospić, gospodarsko, administrativno, vjersko i kulturno središte Ličko-senjske županije.

Jedna od legendi o nastanku naziva Gospić je priča o dvije kneginje od kojih je jedna po imenu Gospava ovdje osnovala grad, a druga govori da je naziv dobio po hospitiumu, svratištu u Kaniži koje su osnovali karlobaški kapucini 1721. godine.

Ime Gospić prvi put je zapisano u povijesnim izvorima 1604. godine.

Bogata tradicija

U to je vrijeme to bilo malo naselje koje se 1574. godine spominje kao selo Gospojina. Značajniji razvoj Gospića počinje u drugoj polovici 18. stoljeća kada se Gospić gradi kao vojno-upravno središte Ličke pukovnije, ali osim vojnog Gospić dobiva i gospodarski značaj kao središte obrtničke i trgovačke djelatnosti.

Temelj današnjeg grada su dvije turske kule i stari most oko kojih se u vrijeme Vojne krajine razvila jezgra grada kao administrativnog, vojnog i kulturnog središta. Gospić, uz iznimno zanimljivu i bogatu tradicijsku kulturu, te zahvaljujući pogodnom položaju, kao raskrižju putova od sjevera prema jugu, razvojem cestovnog a potom i željezničkog prometa, već krajem 19. i početkom 20. stoljeća upoznaje kategoriju turizam, odnosno počinje razvijati svoj autohtoni turistički proizvod i turističku ponudu koju u današnjim uvjetima prepoznajemo kao lovni, ribolovni, planinarski, odnosno izletnički turizam.

Muzej Like

Radno vrijeme: ponedjeljak-petak 9.00-14.00 sati, subota 10.00-13.00 sati; Ulaznica: Za odrasle 10 kuna, za djecu i grupe 5 kuna

Muzej Like Gospić osnovan je davne 1958. godine, a od 1965. nalazi se u današnjoj zgradi, spomeniku kulture B kategorije, građenom krajem 18. stoljeća kao ured i stan general pukovnika Ličke pukovnije u vrijeme Vojne krajine. Od trenutka osnutka je Muzej općine Gospić, a 1970. prerasta u regionalni muzej, odnosno otada se skrbi za svu pokretnu spomeničku baštinu, te za nepokretne spomenike kulture na području regije Like, danas kontinentalnog dijela Ličko-senjske županije.

Prema kategorizaciji, Muzej Like Gospić pripada grupi kompleksnih muzeja, što znači da unutar institucije objedinjuje i skrbi o svim područjima iz burne i bogate prošlosti ličkog prostora. Jedna od posebnosti ovog muzeja je jedina na području županije tradicionalna likovna manifestacija Ličkog likovnog anala, popularno nazvanog Likanale, koja od 1966. godine neprekidno okuplja velik broj renomiranih umjetnika - slikara, kipara, grafičara, keramičara - koji su osebujnim vezama utkani u ove prostore, a čija djela tvore bogat galerijski fundus Muzeja.

Teslina rodna kuća

U Teslinoj rodnoj kući je stalni postav prezentiran dokumentarnom građom, dosad uglavnom neobjavljenom. Postav su ostvarili Hrvatski povijesni muzej i Tehnički muzej u Zagrebu uz koordinaciju Ministarstva kulture RH. Slikom, riječju i zvukom predstavljen je životni put i genij velikog izumitelja Nikole Tesle (Smiljan, 1856. - New York, 1943.).

Slojevitost povijesnih događanja koja prate Teslin put od Smiljana do Amerike utkana je u vremensku lentu, a Tesline slike i misli, zabilježene u autobiografskoj knjizi “Moji pronalasci” vode vas kroz postav.

Katedrala

Katedrala Navještenja Blažene Djevice Marije sagrađena je 1783. Tada župna crkva zapaljena je 15. rujna 1991. Obnova počinje tijekom Domovinskog rata, a pokrivena je pred Božić 1992. godine. Obnova je dobrim dijelom završena do blagdana Sv. Marije Magdalene 1999. Odlukom Svetog Oca od 25. svibnja 2000. crkva se uzdiže na stupanj i dostojanstvo katedralne crkve.

Crkva Sv. Petra i Pavla

Parohijska crkva svetih apostola Petra i Pavla manja je jednobrodna građevina pravokutnog tlocrta s užim peterostranim svetištem i zvonikom na preslicu iznad glavnog pročelja. Sagrađena je u kamenu 1765. godine i obnavljana više puta. U njoj je paroh Milutin, Teslin otac, vršio parohijsku službu.

Veliki Žitnik

Nadomak Gospića, na samo 4 km udaljenosti, nalazi se selo Veliki Žitnik, rodno mjesto velikog hrvatskog povjesničara, Oca domovine, dr. Ante Starčevića, gdje se može posjetiti istoimena memorijalna kuća.

Marta

U starogradskoj jezgri Gospića nalazi se kip djevojke nazvane Marta, rad kipara Frangeša Mihanovića, u znak sjećanja na uvođenje vodovoda 1894. godine.

Murkovića Mlin

Stari mlin - vodenica na rijeci Novčici.

Memorijalni centar Nikola Tesla

Radno vrijeme: ponedjeljak-nedjelja 09.00-15.00; Ulaznica: 50 kuna (odrasli), 30 kuna (grupe), 20 kuna (učenici, studenti i umirovljenici), djeca do 7 godina besplatno.

Pod upravom Muzeja Like Gospić kao posebna, ali pripadajuća jedinica nalazi se Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu koji je otvoren 10. srpnja 2006. godine u povodu obilježavanja 150 godina rođenja Nikole Tesle.

Memorijalni centar zamišljen je da objedinjuje više disciplina - znanost, umjetnost, turizam - te okuplja razne korisnike, od djece predškolske dobi i školske djece, preko studenata, umirovljenika, turista, do lokalnog stanovništva, Teslinih fanova, umjetnika...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 15:52